Opr. Dr. Hande Akbaş Hormonlara baktırmak şart
HABERİ PAYLAŞ

Hormonlara baktırmak şart

Düzensiz adet kanaması ve iştahsızlıktan şikayetçi olan hanımların mutlaka önce kadın doğum ardından da endokrinoloji uzmanına başvurmaları gerekiyor. Çünkü bu iki belirti tiroid hastalıklarında sıkça görülüyor.

Nişanlıma da geçti

28 yaşındayım. 2 senedir mantar var. 4 doktora gittim. Smear ve kültür testi yaptılar. Her ikisi de iyi çıktı, fitil ve hap verdiler, geçmiyor. Her hafta atak geçiriyorum. Bu rahatsızlığım nişanlıma da geçti. Lütfen bana yardımcı olun sorunum ne?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sık tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonlarının altında bazen şeker hastalığı gibi bazı sistemik hastalıklar yatabiliyor. Size önerim dahiliye uzmanına başvurarak genel bir check- up’a girmeniz. Bazı mantarlar da verilen antifungal ilaçlara dirençli olabilir. Üreyen mantar için antibiyogram yapılması doktorun doğru ilacı seçmesi açısından önem taşır.

Haberin Devamı

İştahım az, adetim düzensiz

24 yaşındayım. Adet zamanımdan 1.5 hafta önce kanamam başladı. İlk 3 gün kahverengi, sonraki 3 gün ise siyah kan geldi. 1.5 haftadır iştahım yok, azaldı. Ne yapmam gerektiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadın doğum uzmanına başvurarak karından ultrason yaptırarak rahim ve yumurtalıklarınıza bakılmasını sağlayın. Bunlar normalse, o zaman bir endokrinoloji uzmanına başvurarak tiroid gibi hastalıkların araştırılması gerekir, keza iştahsızlık ve adet kanamasında düzensizlik gibi şikayetler tiroid hastalıklarında sıkça görülür.

İnsülin alacak mıyım?

29 yaşındayım, 12 yıldır şeker hastasıyım ve insülin kullanıyorum. Gebelikte insülin kullanmaya devam etmem gerekecek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte şeker düzeylerinizin kontrol altında olması bebeğinizin sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşır. Gebelikle birlikte kullanmanız gereken insülin dozu artacaktır. Şeker yüksekse bebeğin sağlığı olumsuz etkilenir.

Başka yöntem yok mu?

25 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. Rahimdeki ağrı için doktora gitmiştim. Doktor smear testi uygulamıştı. Test sırasında çok acı çektiğim için bu yıl test yaptırmaktan korkuyorum. Smear testi dışında bir yöntem yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal koşullar altında smear testi ağrılı bir işlem değildir. Sizin canınızın yanmasının iki sebebi olabilir. Ya siz korkarak kendinizi çok fazla kasmışsınızdır ya da sizi muayene eden meslektaşım biraz deneyimsiz olduğu için rahim ağzınızı görmekte zorlanmıştır. Bu nedenle smear yaptırmaktan vazgeçmemelisiniz. Ne yazık ki rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için uygulanan tek tarama yöntemi vajinal smear uygulanmasıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder