Opr. Dr. Hande Akbaş Hormonun etkisinin geçmesi 3 ay sürüyor
HABERİ PAYLAŞ

Hormonun etkisinin geçmesi 3 ay sürüyor

İçtiğiniz doğum kontrol ilacını bitirdiniz, anne olmaya karar verdiniz. Bunun için ilacı 2-3 ay önce bırakın. Çünkü vücudun hormon etkisinden kurtulması ve yumurtlamanın normale dönmesi 3 ayı bulabiliyor.

Erken menopoza girdim

39 yaşındayım. Yumurtalıklarımdaki kist yüzünden 5 kez ameliyat oldum. 33 yaşında erken menopoza girdim. Adet olamıyorum. Beni ne gibi hastalıklar bekliyor? Ne kadar zamanda bir mamografi çektirmeliyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, art arda geçirmiş olduğunuz cerrahi girişimler nedeniyle yumurtalık rezerviniz azala azala sonunda erken menopoza girmişsiniz, bu çok üzücü. Aynı sebepten bu kadar fazla ameliyat olduğunuza göre size gereken tedavi etkili olarak ne yazık ki yapılmamış olmalı ki her seferinde hastalığınız tekrar edip ilerlemiş. Sizde en çok dikkat edilmesi gereken nokta kemik erimesi olduğundan mutlaka kalsiyum takviyesi almanızı öneririm. Ayrıca yaşınız 39 olduğuna göre artık mamografi ve eş zamanlı meme ultrasonlarıyla yıllık kontrollere başlamalısınız.

Haberin Devamı

Tüp bebek öneriyorlar

28 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Polikistik over sendromum var. 3’üncü ay geçti, ilaç kullandım ama bir tane bile yumurta olmadı. Daha önce hamile kalmış ama düşük yapmıştım. Doktorum “Bu ay olmazsa, çok dirençlisin. Direkt tüp bebek yapılmalı” dedi. Kilo problemim yok. Bana tavsiyeniz nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu çok deneyimli ellerde yönetilmediği zamanlarda ne yazık ki cevap alınamayabilir. Bahsettiğiniz hormon ilacını 3 aydır kullanmanıza rağmen sonuç alamadıysanız artık daha fazla bu ilaçlarla uğraşmak yerine daha etkili tedavi metodlarına geçmenizi öneriyorum. Keza 2 yıldır korunmamanıza rağmen hamile kalamadığınızı ifade etmişsiniz. Eşinizin sperm analizi yapılmalı ve sizin rahim filminiz çekilmeli. Ancak bu şekilde sizin için en uygun tedavinin ne olduğu konusunda yorum yapabilirim.

İlacı ne zaman bırakayım?

24 yaşındayım. Doktor kontrolü olmadan 6 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Yaz ayında hamile kalmak istiyorum. İlacı ne zaman bırakmalıyım? Sizce bu ilacı uzun kullanmamın sakıncası olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacını genellikle hamile kalmayı planlamadan 2-3 ay önce bırakılmasını öneriyoruz. Çünkü kadının adet döngüsünün hormon etkisinden kurtulup yumurtlamasının normale dönmesi bazen 3 ayı alabiliyor. Ancak doktor kontrolü olmadan bu tür ilaçlara başlamanız ne yazık ki doğru olmamış. En azından hamile kalmaya karar verdiğiniz zaman bir doktora başvurarak gebe kalamadan önce neler yapmanız gerektiğiyle ilgili mutlaka bilgi alın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder