Opr. Dr. Hande Akbaş HPV varsa düzenli doktora gidin
HABERİ PAYLAŞ

HPV varsa düzenli doktora gidin

HPV virüsü taşıyorsanız mutlaka düzenli aralıklarla kadın hastalıkları doğum uzmanına gitmeli, vajinal smear yaptırarak durumu kontrol altında tutmalısınız. HPV rahim ağzı kanserine de neden olabilir ve 100’den fazla tipi vardır

İlaç içmek zorunda kaldım

1 yaşında çocuğum var ve emziriyorum. Ben ertesi gün hapı kullanmak zorunda kaldım. Acaba ilacın bebeğime olan yan etkisi nedir? İlacı aldıktan ne kadar sonra çocuğumu emzirmem mümkün olur? Bana bu konuda yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ertesi gün haplarının kullanılmasını çok zorunda kalmadıkça tercih etmiyoruz. Bu ilaçlar yüksek doz hormon içerir, ciddi yan etkilere sahiptirler. Hele süte geçtiğinden emzirmeyi kesin. 7 gün süreyle çocuğunuzu emzirmeyin.

Haberin Devamı

Bu süre zarfında memelerinizde şişkinlik yaşamamak için sütünüzü sağıp atın. Bu ilaçtan sonra adet kanamalarınızda düzensizlik olabilir. Tamamen ertesi gün hapına bağlı ortaya çıkar. Nadiren bu ilaçlar işe yaramadığından gebelik oluşabilir.

Bu sebeple adetiniz gecikirse, bunu aklınızda tutun. Önerim bir uzmana başvurarak spiral taktırmanız ve bir daha gebelik kaygısı yaşamamanızdır.

HPV varmış

31 yaşındayım ve rahim ağzı kanser taraması yaptırdım, HPV virüsü taşıdığımı öğrendim. Bu ay adet görmedim. Acaba HPV adet düzensizliği yapar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsü taşıyorsanız düzenli aralıklarla vajinal smear yaptırmalısınız. HPV rahim ağzı kanseri yapabilen bir virüstür. Bu virüsün 100’den fazla tipi vardır.

Bunlar rahim ağzı kanseri yapma potansiyelleri açısından kendi aralarında yüksek, orta ve düşük risk olarak sınıflandırılır. Adet düzensizliğine neden olmazlar. Adet görememenizin mutlaka başka bir nedeni vardır. Muayene olmanızı öneririm.

Tüplerim tıkanmış mıdır?

2 yıl önce sağ yumurtalığımdan 5 santimlik seröz kistadenom alındı. Patoloji temiz çıktı. 1.5 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyordum. 2 ay önce bıraktım. Açık ameliyatların karın içi yapışıklık ya da tüplerde tıkanıklık yaptığı doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, açık ameliyatlar maalesef kapalı ameliyatlara göre karın içinde daha fazla yapışıklığa neden olduğundan ben gerekmedikçe laparoskopi yapılması taraftarıyım. Çok şükür ki patoloji sonucunuz iyi huylu çıkmış.

Haberin Devamı

Eğer artık korunmayı bıraktıysanız 6 ay bekleyin. Bu süre içinde gebe kalamazsanız geçirdiğiniz ameliyat tüplerinizde harabiyet yapmış mı ya da yumurtalık rezervinizde azalmaya sebep olmuş mu bir uzmana başvurarak öğrenin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder