Opr. Dr. Hande Akbaş Ideal kilonuza dönmeye çalışın
HABERİ PAYLAŞ

Ideal kilonuza dönmeye çalışın

Polikistik over sendromu yaşayan kadınlarda adet düzensizliği, kilo artışı gibi sorunlar görülüyor ve doktor da bu sıkıntılar için ilaç veriyor. İlacı kullanır, kilo verir, ideal kilonuza ulaşırsanız dertlerinizin azaldığını fark edersiniz...

İlacı bırakınca adet görmüyorum

23 yaşındayım. Bana polikistik over varmış. 5 aydır sadece doğum kontrol hapı kullanıyorum. Ama son 2 aydır ilaç bittikten sonra adet görmedim. İlaca devam ediyorum. Sizce sorun var mı yoksa adet olmamam normal mi? Çok endişelendim. Ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP [[HAFTAYA]]

Değerli okuyucum, polikistik over sendromunun en sık rastladığımız bulgusu adetlerde gecikmedir. Sizde de malesef bu bulgu ön planda seyrediyor. Kullandığınız ilaç doğum kontrol hapı olup polikistik over sendromunda adetleri düzene sokmak için en fazla kullanılan ilaç grubundadır.

Bunu kullanırken adet görmeniz tamamen hapın etkisindedir. Polikistik over sendromunun maalesef tam tedavisi bulunmamaktadır.

Hastanın hangi şikayetleri ön plandaysa o bulguları kontrol altına alacak tedavi uygulanır. Size de doktorunuz bu amaçla ilaç başlamış. Endişelenmeden ilacınızı kullanmaya devam edin. Bu ilaç sayesinde adet görüp rahatlayacaksınız.

Bu arada fazla kilolarınız varsa diyete girerek vermeye çalışın ve bundan sonra ilaca ara vermeyi tekrar deneyin. İdeal kilonuza dönmeyi başarırsanız adetleriniz de büyük ihtimalle düzene girecektir.

Adet sırasında gebe kalınır mı?

Adet sırasında ilişkiye girmek gebelikten korunmak açısından güvenli midir?

CEVAP

Değerli okuyucum, genellikle 28-30 günde bir adet gören bir kadın için adetin son günlerinde ilişkiye girildiğinde gebelik ihtimali çok düşüktür. Ancak kadının adet sıklığı öne geldikçe (örneğin 22 günde bir) o zaman bugünlerde de gebe kalabilme ihtimali mevcuttur.

Dolayısıyla başka bir korunma yöntemi kullanmamanız halinde (doğum kontrol ilaçları, spiral vb) adetin son günlerinde de ilişki gebelik açısından riskli olabilir. Adet sırasında girilen ilişkide gebelik oluşmasa bile enfeksiyonlara yatkınlık normal zamana kıyasla yüksektir.

Haberin Devamı

Partnerimden utanıyorum

Cinsel ilişki sırasında çok fazla ıslanmaktayım. Sanki normal değilmiş gibi partnerimden çok utanıyorum. Lütfen bana yardım edin.

CEVAP

Değerli okuyucum, cinsel ilişki sırasında vajinal ıslaklık ve salgı artışı son derece normal olup, utanılacak hiçbir durum bulunmamaktadır. Bazı kadınlarda ilişki sırasında veya orgazm olduğundan diğer kadınlara kıyasla daha fazla ıslaklık olabilir. Kendinizi hiç kötü hissetmeyin ve ilişkinizin tadına varın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder