Opr. Dr. Hande Akbaş İki kez ölçüm yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

İki kez ölçüm yapılmalı

Prolaktin yani süt hormonu için tek test yetmiyor. Kesin sonuca varmak için sabah aç karnına, stressiz ve çok iyi uyunmuş bir gecenin ardından en az 2 kere ölçüm yapılması gerekiyor. Bu ölçümde değer beklenenin üzerindeyse tedaviye başlanabilir.

Emzirebilir miyim?

22 yaşında kızım. Meme uçlarım çıkmıyor. Doktora gitmeden halledilir mi? Çocuğum olursa onu emzirebilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin durumunuzda anne olan birçok kadın vardır. Plastik cerrahlar bu işi operasyonla çözebilir. Ameliyat istemezseniz o zaman silikondan yapılmış meme başlarıyla da bebeğinizi emzirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ara kanamam oluyor

27 yaşındayım. 5 yıllık evliyim ve 1 çocuk annesiyim. 5 aydır sancılı ara kanamalarım var. Bu dönemlerde memelerinde hassasiyet oluyor. Smear temiz çıktı. Hormon testi de temizse benden parça alınacakmış. Sizce doğru yolda mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızda düzensiz ara kanamaların en sık görülen nedeni eğer smear normalse hormonal düzensizlikler ya da rahim içinde polip gibi et parçası benzeri yapıların bulunmasıdır.

Memedeki hassasiyet genellikle hormonal etkiye bağlı olarak adet öncesi dönemde görülebilir. Bazen kistik meme yapıları da ağrı ve duyarlılığa neden olabilir. Size bu konudaki önerim adet bitiminizde meme ultrasonografisi yaptırmanızdır.

Niye böyle düzensiz?

22 yaşındayım. Uzun zamandır adetim düzensiz. Prolaktin seviyesi 44 çıktı. Ultrason temiz. Adet gördükten sonraki testte prolaktin seviyesi düşük. Yıllardır bu düzensizliğin sebebini öğrenemedim. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonuna yüksek demek için sabah aç karına, stressiz ve iyi uyumuş gecenin arkasından en az 2 kere bakılması ve 30’un üzerinde çıkması gerekir. Sizdeki 44 çok yüksek değil.

Makroprolaktin baktırın. Bu da patolojik sınırlarda çıkarsa düzenli takip şart. Normal çıkarsa tedavi gerekmez. Bazı ilaçlar da prolaktin değerini yükseltebilir. Başka kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka doktorunuzla paylaşın.

Kaşıntı oluyor

23 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Adet olmama 4.5 gün kala kaşınma, yanma ve akıntı oluyor. Bunu her adet döneminden önce yaşıyorum. Doktora gitmedim. Ne yapayım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen enfeksiyon söz konusu. Jinekolojik muayeneyi bir an önce yaptırın. 2 yıllık evli olduğunuza göre smear de yapılacaktır. Enfeksiyon varsa doğru ilaçla iyileşirsiniz.

Neden isteksizim?

Kocama karşı çok isteksizim. 20 yıllık evliyim, 2 çocuğum var. Geçmiş yıllarda hiç sorun yoktu. Neden böyle oldu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, cinsel isteksizliğin birçok nedeni olabilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak ilişkiye girmek istemeyişinizde vajinal bölgede enfeksiyon var mı bakılmalı.

Jinekolojik açıdan sorun tespit edilmezse o zaman mutlaka cinsel fonksiyon bozuklukları konusunda deneyimli bir terapiste başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder