Opr. Dr. Hande Akbaş İki tüpünüzü de kaybettiyseniz
HABERİ PAYLAŞ

İki tüpünüzü de kaybettiyseniz

Enfeksiyonlar, dış gebelik, hastalıklar nedeniyle kadının iki tüpü de alınıyor. Böyle durumlarda normal yollarla anne olma şansı yok. Sadece tüp bebek yöntemiyle kadın bebeğini kucağına alabiliyor.

İki tüpüm alındı

İki tüpüm de alındı. Normal yolla gebe kalma ihtimalim yüzde kaç? Korunmam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, iki tüpünüz de alındıysa ne yazık ki tüp bebek yöntemi dışında hamile kalma şansınız yok. Kendiliğinden bebek olur diye beklerken yumurta rezervinizi de boşu boşuna kaybetmeyin. Üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurarak tüp bebek yaptırın.

Haberin Devamı

Rezervim azalmış

35 yaşında 3 yıllık evli kadınım. 1.5 yıldır çocuk istiyoruz, olmuyor. Tüpler ve rahimde problem yok. Yumurta rezervimin çok azaldığı belirlendi. Eşimde de hareketli sperm sıfırmış. Sperm sayısı iyi. Normal yollarla gebe kalamazmışım. Tüp bebek beni korkutuyor. Yardım eder misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem yumurtalık rezervinizin az olduğunun söylenmesi hem de 1.5 yıldır çocuğunuz olmadığı için vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine başvurun. Yaşınız 35 ve geçen her zamanda rezerviniz daha da azalacak. Eşinizin sperm hareketliliği sıfır, aşılama ile vakit kaybetmemenizi öneririm. Tüp bebek yönteminde bile yüzde 100 başarı olmuyor.

Tüp bebek işe yarar mı?

26 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. Eşim 6 ay önce varikosel ameliyatı oldu. Sperm sayısı 1 milyon. Bende de polikistik kist var. Tüp bebekle şansımız var mı? Başarı şansı nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm sayısı nedeniyle tüp bebek uygun. Sizde poliksitik over var, tüp bebekte sizden bol sayıda yumurta elde edilebilir. Eşinizin spermlerinin kalitesi de iyiyse, deneyimli ellerde tüp bebekle çok yüksek gebelik şansınız bulunmaktadır.

Sürekli kavga ediyoruz

Adetim yaklaştıkça çok hassas ve sinirli oluyorum. Eşimle sık sık kavga ediyoruz. Sebebi hormonlar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet yaklaştıkça ortaya çıkan duygu-durum değişikliklerine premenstrüal sendrom demekteyiz. Kadınların bu dönemde normalden daha fazla hassaslaşması veya duygusal olarak daha durgun olmaları normal kabul edilmektedir. Ancak hayatınızı zorlaştıracak kadar gerginlik, başkalarına devamlı patlayacak kadar mutsuzluk, ümitsizlik ve ağlama nöbetleri eşlik ediyorsa o zaman mutlaka bir uzmana başvurmanızı öneririm. Yaşam şeklinizde bazı değişikliklerle, bazı ilaç ve gerekirse psikoterapiyle bu durum kontrol altına alınabilecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder