Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç adetleri düzene sokuyor ama...
HABERİ PAYLAŞ

İlaç adetleri düzene sokuyor ama...

Adet düzensizliğinden kaynaklanan sorunlarda doğum kontrol hapı veriliyor, kadının düzenli adet görmesi sağlanıyor. Bu ilaçlar altta buna sebep olan etkeni yok etmiyor, haplar bırakılınca sıkıntı yeniden başlıyor.

Karım kısır olabilir mi?

2 yıldır evliyim. Karımın adetleri çok düzensiz. Bazen 4 ayda, bazen 2 ayda bir adet görüyor. Siyah kan geliyor. Eşimde hormon bozukluğu mu var? Kısır olmasından endişe ediyorum. Doktora gitmekten korkuyor. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin adet düzensizliği büyük ihtimalle hormonal nedenlere bağlı. Adetlerini düzene sokamadığımız sürece kendi kendinize gebelik elde etmeniz güçleşir. Burada öncelikle düzensizliğin nedeni anlaşılmalıdır. Eğer menopoza girmek üzere olup yumurtalık rezervi çok az olduğu için adet düzensizliği varsa evet eşinizde kısırlık olabilir. Bazen de hastanın bol yumurtası olmasına rağmen adet düzensizliği görülür ki bu duruma polikistik over sendromunda sık rastlanır. Size önerim vakit kaybetmeden eşinizle birlikte üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızdır.

Haberin Devamı

Normale döner miyim?

Düşük yaptım, 7 aydır adet düzensizliği yaşıyorum. En son doktorum doğum kontrol hapı verdi. Doğum kontrol hapının adet düzensizliği tedavisinde etkisi nedir? Tedavim 3 ay sürecek. 3 ay sonra normale dönüp tekrar hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliği doğum kontrol ilacıyla tedavi edilmez. Doğum kontrol ilaçları sadece adetlerinizi düzenli görmenizi sağlar. Ama altta buna sebep olan etkeni kesinlikle geçirmez. Dolayısıyla ilacı kestikten sonra sebep neyse adet düzensizliğinizi tekrar yaratma ihtimali çok yüksektir. Ayrıca doğum kontrol ilacına devam ettiğiniz sürece hamile kalamazsınız. Size önerim üreme alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak neden adet düzensizliği yaşadığınızı araştırtın ki yeni gebelik açısından sıkıntı yaşamayın.

Myom sorun yaratır mı?

20 yaşındayım ve bekarım. Doktor myom olduğunu söyledi. Acaba mymom ileride çocuk sahibi olmama engel olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olduğundan bu myomları 3-6 ayda bir takip ettirmenizi öneririm. Myomların doğurganlığınızı etkilemesi için yerleşim yeri çok önem taşır. Rahmin iç duvarından uzaktaysa bu ihtimal giderek azalır. Aşırı büyük myom olmasını çok tercih etmeyiz. Bu durumda gebelik oluşsa bile erken doğum tehditi gündeme gelir. Sıkı takipte kaldığınız sürece sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder