Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç almak sadece büyümeyi yavaşlatır
HABERİ PAYLAŞ

İlaç almak sadece büyümeyi yavaşlatır

Çikolata kistlerini ilaç tedavisiyle yok olmuyor. Verilen ilaçlar sadece kistin büyümesini yavaşlatıyor. Eğer büyüklüğü çok değilse, yaşam kalitesini etkileyecek şiddette ağrı yapmıyorsa ameliyata pek sıcak bakmıyoruz.

İki kez adet gördüm

19 yaşındayım. 15 yaşında adet gördüm. Son 1 yılda sadece 2 kere adet gördüm. Doktora gittim. Tahlil ve ultrason temiz. Doktorum ilaç verdi. Kullandım, adet görmedim. Bana verdiği ilaç doğum kontrol hapı değildi. Ona adet gördükten sonra başlayacaktım. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız itibarıyla adetlerinizin düzene girmiş olmasını bekleriz. Yılda sadece 2 kere adet görmek ya sizde hormonal bir sorunun olduğunu (guatr vb) ya da polikistik over sendromu olabileceğini gösteriyor. Zaten doktorunuzun verdiği ilaca cevap vermemiş olmanız da polikistik sendromunu ihtimalinizi güçlendiriyor. Size önerim bir daha bakılmanız için tekrar bir uzmana başvurmanızdır. Yaşınız henüz çok genç olduğundan gereksiz yere doğum kontrol ilacı başlanmadan önce tanının doğrulanmasında fayda var.

Ameliyat istemiyorum

Sağ yumurtalığımda 3 santimlik çikolata kisti var. Tedaviye rağmen geçmedi. Gebelik de gerçekleşmiyor. Ameliyata sıcak bakmıyorum. Ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleri olarak adlandırılan endometriomalar ilaç tedavisiyle yok olmazlar. Sadece büyümeleri yavaşlar veya durur. Sizde de işe yaramış, kisti küçültmek yerine daha fazla büyümesine engel olmuş. 3 santimlik endometrioma, yaşam kalitesini bozacak şiddette ağrı yapmıyorsa ameliyat önermiyoruz. Gebelik verilen doğum kontrol ilaçları nedeniyle olmamıştır. Size önerim bu konuda uzman birine başvurarak yumurtalık rezervinize baktırmanız, tüplerinizi kontrol ettirmeniz ve eşinizin sperm sayı ve kalitesini de araştırmanız. Gebelik için her şey normal olmalı. Hepsi normalse bile bu büyüklükteki bir kist için vakit kaybetmeyin. Gebe kalmak için gerekirse tüp bebek tedavisine başvurabilirsiniz.

Takvim yöntemi işe yarar mı?

Takvim yöntemi ile gebelikten korunma nasıl oluyor? Risk durumu nedir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, takvim yöntemi maalesef çok güvenilir bir korunma yöntemi olmadığından biz genellikle daha etkin yöntemler öneririz (doğum kontrol ilacı, spiral vb). Bir kadın 28 günde bir adet görüyorsa, onun için gebelik riski en yüksek zaman aralığı adetin ilk gününden itibaren sayarak genellikle 10-18’inci günler arasındadır. Teorik olarak kadının adetinin son günlerinde dahi düşük ihtimalle bile olsa gebe kalma riski vardır. Takvim yöntemiyle bu risk asla giderilemediğinden tarafımızca pek önerilmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder