Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç bırakılınca kist büyür
HABERİ PAYLAŞ

İlaç bırakılınca kist büyür

Çikolata kistinde en sık rastlanan şikayet adet sırasında artan kasık ağrıları. Eğer kistler 4-5 santimse, kadının hayatını etkilemiyorsa ilaçlarla kontrol altına almaya çalışılır. Ama daha büyükse haplar bırakıldığında sorunlar tekrarlar. Bu durumdakilere ameliyat gerekir.

İlaçla küçüldü

29 yaşındayım. Ağrı yüzünden doktora gittim, çikolata kisti tanısı konuldu. Size sonucu yazıyorum. Ameliyat beni korkuttu, vazgeçtim. 4 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. 4 ayda kistim küçüldü. Ne kadar süre böyle ilaç kullanabilirim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometrioma yani çikolata kistlerinin en sık rastlanan bulgusu şiddetli ve adetlerde artan kasık ağrısıdır. Genellikle kist 4-5 santime kadar hastanın yaşam standartlarını etkilemiyorsa, müdahalede bulunmak yerine ilaçlarla şikayetleri azaltmaya çalışırız. Sizde kistin 6-7 santime ulaşmış olması ilaç tedavisine yanıt alamayacağınızı gösterir. Bazen ilaçla 1-2 santim küçülse bile yok olmaz. İlacı bıraktığınız anda hem kist büyüyecek hem de şikayetleriniz geri gelecektir. Çocuğunuz var mı? Yoksa mutlaka üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir hekim tarafından kapalı (laparoskopik) yöntemle ameliyat olun. Bu alanda uzmanlaşmamış biri yumurtalıklarınıza zarar vererek hamile kalma şansınızı azaltabilir.

Aşı yaptırdım

32 yaşındayım. 3 ay önce HPV kaptığımı öğrendim. Doktorum aşı önerdi, ikisini tamamladım. Genital bölgemdeki siğil tekti, şu anda 3 tane. İlk çıkan büyüdü. Bu siğilleri yaktırabilir miyim? Nelere dikkat etmeli?

CEVAP

Sevgili okuyucum, aşının en uygun yapılma zamanı ne yazık ki HPV ile temas olmadan yani kadının cinsel aktif yaşamı başlamadan öncedir. HPV bir kere alındıysa aşının yapılıp yapılmaması konusunda iki görüş var. Bir görüşe göre hasta zaten HPV’yi aldığı için doğal bağışıklık başlamış dolayısıyla aşının yapılması için neden kalmamıştır. İkinci görüşe göre ise aşı yine de yapılmalıdır: Çünkü kadının almadığı diğer tiplere karşı da bağışıklığı başlatır. Ayrıca bağışıklık sistemini uyararak mevcut hastalığın daha hızlı kontrol altına alınmasını sağlar. Sizde gördüğünüz gibi iki doza rağmen pek bir cevap almamışsınız, halen siğilleriniz aktif olarak çoğalmaya devam eder. Siğillerin geçmesi için piyasada birtakım ilaçlar olduğu gibi yakma gibi işlemlerle de kurtulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Belirtileri neler?

Adet düzensizliğinin belirtileri nedir? Araştırdım ama herkes başka bir şey söylüyor.. Acaba siz yazar mısınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliği diyebilmemiz için adetlerinizin 21 günden sık, 37 günden geç oluyor olması gerekir. Ayrıca adet süreniz 2 günden kısa, 8 günden uzun sürüyorsa da sorun var demektir. Tüm adet dönemi boyunca sizi günlük aktivitelerinizden alıkoyacak kadar da ağrı olması başka sorunun göstergesidir.

Tüp bebek istiyoruz

4 yıldır evliyiz, çocuğumuz olmuyor. Film çektirdim, tüpler kapalıymış. Tüp bebek istiyoruz. Yurt dışında yaşıyoruz. İzin alıp Türkiye ye gelmeyi düşünüyoruz. Bize bilgi verir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüpleriniz kapalıysa doğal yollarla gebe kalma şansınız yoktur, mecburen tüp bebek yaptırmalısınız. Tüp bebek tedavisi maksimum 3 hafta sürdüğü için eşinizin 1 aylık iznini adet döneminize getirdiğiniz taktirde tedavi için yeterli olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder