Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç bırakılırsa eski haline döner
HABERİ PAYLAŞ

İlaç bırakılırsa eski haline döner

Haberin Devamı

Çikolata kistlerinde kadın çocuk istemiyorsa doğum kontrol ilaçlarıyla tedavi edilir. Bu ilaçlar kistin büyümesini engeller ya da biraz küçültür. Ama bırakıldığında her şey eski haline döner, çikolata kisti yeniden büyümeye başlar

Ameliyattan korkuyorum
Çikolata kisti teşhisi konuldu. 6.7 santim büyüklüğünde ve sol overdeymiş. Ameliyat önerdiler ama korktum. 4 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu süre içinde kist küçüldü. Ne kadar süre ilaç kullanabilirim? İlacın zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistlerine 4-5 santime kadar cerrahi tedavi önerilmez. Hasta çocuk istemiyorsa büyümenin kontrol altına alınması için tıbbi tedavi başlanır. Bu amaçla doğum kontrol hapı kullanılır. İlaçlar kistin büyümesini engeller ya da bir miktar küçülmesine yardımcı olur.

Ama bu tedaviyi bıraktığınız an kistiniz büyür. Çocuk düşünmediğiniz sürece bu ilaçlara devam edin. Aksi taktirde büyüyecek ve cerrahi tedavi gereksinimi ortaya çıkacaktır. Doğum kontrol ilaçlarının da bazı yan etkileri vardır. Doktorunuza başvursanız o size en doğru tedaviyi planlayacaktır.

Dokununca çok acıyor
4 gündür genital bölgede kaşıntı ve kuruluk var. Kasığımla bacak çizgim arasında dokununca acıyan sertlikler var. Acaba sorun ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz yapının görülüp muayene edildikten sonra ne olduğunu anlaşılabilir. Basit enfeksiyondan, erken başlangıçlı tümöral oluşuma kadar her türlü hastalıktan kaynaklanabileceği için önerim bir an önce bir cildiye ya da kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızdır.

Anne olamaz mıyım?
22 yaşındayım ve adet görmedim. Hormon tahlillerini yaptırdık, sonuçları yolluyorum. Doktor “Adet düzenleyici ilaç kullanırsan adet görürsün” dedi. İleride evlenirsem ne olacak? Çocuğum olmaz mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz çok gençsiniz. En doğrusunu yapıp tedaviye başlamışsınız. Bu durumun şu anki mevcut şartlarda hormon kullanmak dışında bir tedavisi yok. Evlenmeye karar verdiğinizde bu konu yeniden düşünülebilir. Ama onun için bile erken.

Keza bazen kadında sorun olmayıp erkekte sperm azlığı nedeniyle çiftler çocuk sahibi olamıyor. Hayatın ne getireceğini bilmediğimizden şu anda mevcut tedaviyi alsın, evlendiğinde çok beklemeden bir uzmana başvurursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder