Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç, diyet ve spor üçlüsüyle barışın
HABERİ PAYLAŞ

İlaç, diyet ve spor üçlüsüyle barışın

Düzensiz adet görme, kilo alımı, kıllanmada artışla ortaya çıkan polikistik over’de kilo önemli. İnsülin direnci nedeniyle kilo veremiyorsanız doktora gidin. İlaç, spor ve uygun diyet üçlüsüyle sonuç alıp zayıflayabilirsiniz.

Rahim filminden korkuyorum

Dört ay önce dış gebelik nedeniyle kapalı ameliyat oldum. Bir yumurtalığım alındı. Diğer yumurtalık sağlammış. Bana 6 ay gebe kalmamam söylendi. “Rahim filmi çekip rahime bir ilaç vererek yumurtalığı hareket ettireceğiz, diğer yumurtalığın çalışıp çalışmadığına bakacağız” dediler. Ben film çektirmekten korkuyorum. Hamile kalma ihtimalim var mı? Yine dış gebelik olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filminde yumurtalıkları değil, rahim ve tüpleri değerlendiririz. Bir tüpü etkileyen sebep genellikle diğer tüpü de etkileyebildiğinden doğrusu rahim filmi yani hsg çekilmesidir. Çektirmezseniz ve diğer tüpünüzde de sorun varsa o zaman hamile kalamayabilirsiniz.

Kalsanız bile dış gebelik riski olabilir. Deneyimli radyoloji hekimleri rahim filmini sanıldığının aksine çok ağrısız son derece rahat bir şekilde çekebilmektedir. Bence korku nedeniyle çektirmeyi ötelemeyin. Bir an önce çektirin ki tüpünüzün durumunu öğrenip yol alabilin.

Zayıflamayı başaramadım

21 yaşındayım. 2 yıl önce aet düzensizliği için doktora gittim. Bana “Zayıflayacaksın” dedi. Ben zayıflayamadım ve adetlerim yine düzensiz. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bu durum bana ileride sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizde muhtemelen polikistik over sendromu var ve insülin direncine bağlı olarak ne yazık ki kilo alımınızı kontrol edememektesiniz. Bunu tek başınıza başarabilmeniz çok zor olduğundan üreme tıbbı alanında uzman bir hekime başvurun.

Belirli tahlilleri yaptırmalı ve sonrasında doktorunuzun uygun göreceği ilaçlar kontrolünde diyet ve spor yaparak daha net bir sonuç alacağınız kanaatindeyim.

İlacı alayım mı?

28 yaşındayım ve 3 yıllık evliyim. Çocuğumuz olmadı. Polikistik over var, tedavi oluyorum. Adet öncesi proloktin seviyem 15.30 çıktı. Doktor ilaç verdi. İkinci testlerde prolaktin 2. İlacı kullanmalı mıyım? Doğru yolda mıyız? Bebeğimiz olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin değeriniz normal seviyelerdeyken neden düşürmek için size ilaç verildi? Normal değer 2’ye düşerek gereksiz yere baskılanmış. Yaşınız genç ama 3 yıldır hamile kalamışsınız. Size önerim daha fazla vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında uzman bir kadın doğum hekimine başvurmanız. Neden bebek sahibi olamadığınızın kapsamlıca araştırılması gerekir. Prolaktin ilacını da kesmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder