Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç, hormon ve adetleri düzenler
HABERİ PAYLAŞ

İlaç, hormon ve adetleri düzenler

Polistik over sendromu olan kadınların adetleri düzensiz. Onlara doğum kontrol hapı öneriyoruz. Bu ilaçların tedavi edici etkisi yok. Sadece adetlerin düzenli sürüp hormonların normale dönmesini sağlıyor.

İlacı bıraksam mı?

26 yaşındayım, yıllardır polikistik over’im var. Sürekli doğum kontrol hapı içiyorum. Artık çok sıkıldım. Yeni evliyim. Polikistik over’i olanlar yumurtlayamıyor mu? İlaç kullanmazsam kistlerim büyür mü? Anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunda hormonal düzensizlik arttıkça kadının yumurtlaması bozulur. Doğum kontrol ilaçları düzenli adet görmenizi sağlamak ve hormonları normale döndürmek için kullanılır. Bu ilaçların tedavi edici etkisi yoktur, ilaçları kestiğiniz an adet düzensizliği geri gelir.

Haberin Devamı

Polikistik over’de kistler sanıldığının aksine küçüktür; 10 mm’nin altındadır. Büyüme riskleri yoktur, boyutları aynı kalır. Çocuk istemiyorsanız doğum kontrol ilacına devam edin. Gebe kalmaya karar verdiğinizde ilacı bırakın. Adet düzensizliği varsa üreme tıbbıyla uğraşan uzmana başvurun.

Yara duruyormuş

Ben 25, eşim 30 yaşında. 4 yıllık evliyiz ve 8 aydır bebek istiyoruz. Doktora gittik, “Rahim ağzında 4 santim kist ve yara var” dedi. Antibiyotik ve doğum kontrol hapı verdi. Yarayı da dondurdu.

Kontrole gittim. Kist geçmiş. Doktor “Yaraya da 1 ay sonra bakarız, geçmemişse dondururuz” dedi. Eşimin testleri normal. 2 aydır ilaç kullanıyorum. Ne zaman gebe kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen doktorunuz yumurtalığınızda 4 santimlik kist saptadığı için size doğum kontrol ilacı vermiş, ilaç işe yaramış.

Rahim ağzındaki yara için smear sonucu temiz geldiyse ve hastanın ilişki sonrası kanaması yoksa ben müdahale taraftarı değilim.

Dondurmak ya da yakmak ne yazık ki tedavi edici bir yöntem değil. Kistiniz geçiyorsa doğum kontrol hapını bırakmanızı öneririm. Çünkü bu ilacı kullandığınız sürece gebe kalamazsınız.

Tüp bebek yapsak mı?

Eşim 36, ben 37 yaşındayım. 2 yıldır evliyiz. Hiç korunmadık ama çocuğumuz olmuyor. Birçok doktora gittik, bütün tahliller temiz çıktı. Doktorlar eşimde mantar olduğunu söylüyor. Bu yüzden mi gebelik sağlanamıyor? Tüp bebek yapsak olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar enfeksiyonunu birçok kadında rastlanır. Sık gördüğümüz bir hastalık olup kısırlığa neden olmaz. Size önerim tüm tetkiklerinizle birlikte üreme tıbbı konusunda deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidip fikir almanız.

Bazen başkalarının normal dediği tetkiklerde sorun olabiliyor. Ayrıca eşinizin yaşı 36 olmuş, yumurtalık rezervine bu konuda deneyimli bir hekimin bakması çok büyük önem taşır. Tüm bunlardan sonra size neden gebelik elde edemediğiniz net bir şekilde açıklanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder