Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç hormon ve adetleri düzenler
HABERİ PAYLAŞ

İlaç hormon ve adetleri düzenler

Polistik over sendromu olan kadınlarda adetler düzensiz. Onlara doğum kontrol hapı öneriyoruz. Bu ilaçların tedavi edici etkisi yok. Sadece adetlerin düzenli sürmesini ve hormonların normale dönmesini sağlıyor

Anne olma şansım var mı?

Normal yollarla adet göremiyorum. Sadece ilaçlarla oluyor. Evliyim ve çocuk istiyorum. Acaba benim hamile kalma şansım var mı? Doktor guatr normal ama hamilelik için fazla çalışıyor dedi. Yumurtalıklar çalışmıyormuş. Benim gibi primer amenore olup yani sadece ilaçla adet gören ve hamile kalan var mı? Yardımınız bekliyorum

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, primer amenorenin birçok nedeni olabilir. Öncelikle kesin nedeninin ne olduğunun saptanması gerekir. Çünkü tedavi yöntemleri de ona yönelik olarak farklılık gösterir. Örneğin; yumurtalıklarınız doğuştan yok ya da hiç çalışmıyorsa o zaman tüp bebekle bile gebe kalma ihtimaliniz bulunmuyor. İlaçlar sizin sadece adet görmenizi sağlayacaktır ama yumurtlama üzerine hiçbir etkileri yoktur. Size önerim bu hormonal durumunuza genetik herhangi bir sorun eşlik ediyor mu diye kanda yapılan genetik tahlili yaptırmanızdır.

İlacı bıraksam kistler büyür mü?

26 yaşındayım, yıllardır polikistik over’im var. Sürekli doğum kontrol hapı içiyorum. Artık çok sıkıldım. Yeni evliyim. Acaba polikistik over’i olanlar yumurtlayamıyor mu? İlaç kullanmazsam kistlerim büyür mü? Anne olabilir miyim? Korunmayı şimdiden mi bırakmalıyım? Bitkisel kürler işe yarar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunda hormonal düzensizlik arttıkça kadının yumurtlaması bozulduğundan yumurtlama çatlamamasından çok yumurtanın olgunlaşamaması söz konusudur. Doğum kontrol ilaçları düzenli adet görmenizi sağlamak ve hormonlarınızı normale döndürmek için kullanılır. Bu ilaçların tedavi edici etkisi yoktur. Bu ilaçları kestiğinizde adet düzensizliği geri gelir. Polikistik over sendromunda bahsedilen kistler sanıldığının aksine küçüktür; 10 mm’nin altındadır.

Büyüme riski yok

Büyüme riskleri yoktur, hapı kullansanız da kullanmasanız da boyutları küçük olarak devam edecektir. Çocuk istemiyorsanız doğum kontrol ilacına devam edin. Bu sayede hem adetleriniz düzenli olur hem de korunursunuz.

Haberin Devamı

Gebe kalmaya karar verdiğinizdeyse ilacı bırakın. Adet düzensizliği sürüyorsa hemen üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurun. Bu hastalığın kesin tedavisi yok.

Hastanın en çok şikayeti hangi bulgudan yanaysa ona yönelik tedavi yapılacaktır. Bitkisel tedavilerin hepsine tamamlayıcı tıp olarak bakıyorum. Tek başına asla işe yaramayacaktır, tıbbi tedavinin yanında bunları kullanmanızın bir zararı olmayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder