Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç kontrol altında tutuyor ama hastalığı iyileştirmiyor
HABERİ PAYLAŞ

İlaç kontrol altında tutuyor ama hastalığı iyileştirmiyor

Çikolata kistleri anne olmayı zorlaştırıyor. Yumurtalık rezervi azalacağı için çok zorda kalınmadıkça ameliyat olunmasını tavsiye etmiyoruz. Bu konudaki ilaçlar hastalığı kontrole alıyor ama yüzde 100 iyileştirici etkisi bulunmuyor.

İlaç iyileştirir mi?

34 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. Korunmuyoruz ancak hamile kalamadım. Endometriozis tanısı konuldu ve laparoskopi yapılmasına karar verildi. Bu hastalık yüzde 100 iyileşir mi? İlaç tedavisi de gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis üremeyi negatif yönde etkileyen başlıca hastalıklardan biri olduğundan bu konuda devamlı yayınlar yapılmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalara göre endometriozis için çok zorunda kalınmadıkça laporoskopik bile olsa ameliyat yapılmaması yönündedir.

Haberin Devamı

Tam tersi yapılan ameliyata bağlı olarak yumurtalık rezerviniz daha da azalacağı için ameliyatla vakit kaybetmek yerine başka bir sorununuz yoksa direkt tüp bebek yaptırmanızı öneririm. Şu ana kadar endometriozisin ilerlemesini kontrol altında tutan yeni ilaçlar bulundu ancak hiçbirinin yüzde 100 iyileştirici etkisi bulunmamaktadır. Buna ameliyat da dahil olup zorunda kalmadıkça yaptırmamanızı öneririm.

Çocuğumuz olmuyor

33 yaşındayım, yıllardır çocuğumuz olmuyor. Benim rahmim içerideymiş. Başka bir sorun olmadığını söylüyorlar. Sizce ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahminizin içeride olması veya arkaya dönük olmasıyla gebelik arasında hiçbir ilişki bulunmaz. Anladığım kadarıyla size her şey normal denildiği için siz doğal yollarla bebeğiniz olmasını beklemek dışında hiçbir şey yapmamışsınız. Size önerim hemen doktora başvurmanız. Beklerken belki de şu anda normal olan yumurta rezervinizi gereksiz yere tüketmiş olacaksınız.

Tam doktora başvurduğunuzda bu sefer olaya bir de yumurta sorunu eklenecektir. Eşinizin spermi iyiyse ya sizin yumurta kalitenizde ya da tüplerinizde sorun olma ihtimali çok yüksek. Bu sebeple bu alanda uzman bir doktorun sizi detaylı araştırması gerekir.

Anne olur muyum?

28 yaşındayım. Size eşimin sperm değerlerini ve yaptırdığımız testleri yolluyorum. Acaba biz çocuk sahibi olabilir miyiz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ne kadar zamandır çocuk düşündüğünüzü ve yaşınızı belirtmemişsiniz. Eşinizin spermine baktığımızda sayıca normal olmasına rağmen ileri hareketliliğinde yavaşlık ve yapısında kusur bulunmakta. Bu sebeple 1 yıldır denemenize rağmen hamile kalamadıysanız ve diğer her şey normalse o zaman doktora başvurarak aşılama ya da tüp bebek mi gerekeceğine karar kılmanızda fayda olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder