Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç kullanmadan olmuyor
HABERİ PAYLAŞ

İlaç kullanmadan olmuyor

Doğuştan yumurtalıkları olmayan kadınların 40’lı yaşlara kadar mutlaka hormon ilaçlarını içmesi gerekiyor. Yoksa adet görmeleri mümkün olmuyor. İlişkiden zevk almadıklarından yakınmalarının nedeni de östrojen hormonunun az olması

Çocuğum olmuyor

27 yaşında, 14 aylık evli kadınım. Adetlerim düzensiz. Doktor, “Yumurtlama problemin var” deyip hap verdi. Şimdi de vajinal ultrasonla bakıp ilaç veriyor. 36 saat içinde ilişkiye girmeme rağmen çocuk sahibi olamıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size verdikleri ilaçlardan ve yorumlardan sanki polikistik over sendromunuz var diye anlıyorum. Kilonuz varsa diyet ve egzersiz ile kilo vermenizi, insülin direnci var mı baktırmanızı tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Varsa gerekli tedavinin başlatılmasını ama halen gebelik olmuyorsa o zaman bu konuda uzman bir hekime başvurmanızı ve 14 aydır gebe kalamamanızın sebebinin detaylı araştırılmasını öneririm. Bazen tek başına kilo vermeniz ve insülin direncini gidermeniz bile yumurtlamalarınızı yeniden başlatarak bize ihtiyaç kalmadan bebek sahibi olmanızı sağlayabilir.

Yeniden bebek istersem...

31 yaşındayım, 9 yıllık evliyim. 4 yaşında bir çocuğum var. Bugüne kadar hep eşim korundu. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama ikinci çocuğu istersem bu haplar hamile kalmamı geciktirir mi? Bir de nasıl kullanılmaya başlanır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama mutlaka bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Başlamadan önce jinekolojik muayene olmalı, kullanıma uygun olduğunuzdan emin olmalısınız. Her şey uygunsa bile 1-1.5 yıllık periyotlarda kullanıp birkaç ay ara verip sonra tekrar devam etmenizi ve toplam 10 yıldan daha uzun kullanmamanızı öneririm.

İlaçla adet görüyorum

27 yaşında kızım. Yumurtalıklarım yok, primer amenore hastasıyım. 1 yıldır ilaç tedavisi ile adet oluyorum. Bu ilaçları ömür boyu kullancakmışım. 1 yıldır nişanlıyım ama cinsellikten zevk almıyorum. Anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, primer amenore sebebiniz doğuştan yumurtalıklarınızın olmaması. 40’lı yaşlara kadar şu anda kullanmakta olduğunuz hormon ilaçlarına devam edin. Aksi takdirde adet göremezsiniz. Cinsellikten zevk almamanızın sebebi de aynı olup yumurtalıklarınız olmadığından vücudunuzda östrojen hormon düzeyi çok azdır ve ilişkide vajina kuruluk yaşadığınızdan zevk alamazsınız.

Haberin Devamı

Yaşınız çok genç, anne olmak en doğal hakkınız ama yumurtanız olmadığı için mümkün değil. Mevcut şartlarda ancak yurt dışına gidip yumurta satın alarak gebe kalabilirsiniz. Tıptaki gelişmeleri takip etmenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder