Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç kullanmadan olmuyor
HABERİ PAYLAŞ

İlaç kullanmadan olmuyor

Doğuştan yumurtalıkları olmayan kadının 40’lı yaşlara kadar mutlaka hormon ilaçlarını içmesi gerekiyor. Yoksa hiçbir şekilde adet görmek mümkün olmuyor. İlişkiden zevk almadıklarından yakınmalarının nedeni de östrojen hormon düzeyinin az olması.

İlaçla adet görüyorum

24 yaşında kızım. Yumurtalıklarım yok, premier anemior hastasıyım. Bir yıldır ilaç tedavisi ile adet oluyorum. Bu ilaçları ömür boyu kullanmam gerekiyormuş. İki yıldır nişanlıyım ama cinsellikten zevk almıyorum. Acaba bunun etkisi olabilir mi? Bir de anne olabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, primer amenore sebebiniz doğuştan yumurtalıklarınızın olmaması. 40’lı yaşlara kadar şu anda kullandığınız hormon ilaçlarına devam etmelisiniz. Aksi takdirde asla adet göremezsiniz. Cinsellikten zevk almamanızın sebebi de aynı olup, yumurtalıklarınız olmadığından vücudunuzda östrojen hormon düzeyi çok azdır ve ilişkide vajinal kuruluk yaşadığınızdan yeterince zevk alamazsınız.

Yaşınız çok genç, anne olmak en doğal hakkınız ancak o da yumurtanız olmadığı için mümkün değildir. Mevcut şartlarda ancak yurtdışına gidip yumurta satın alarak gebe kalabilirsiniz. Yaşınız henüz 24 olduğundan, tıptaki gelişmeleri takip etmenizi öneririm.

Kök hücre konusunda birtakım çalışmalar hayvanlar üzerinde devam etmekte. Belki önümüzdeki birkaç yıl içinde sizdeki kök hücrelerden yumurta elde edilebilirse o zaman ülkemizde de annelik şansınız olabilir.

Ameliyat çözüm olur mu?

Anneme rahim kanseri teşhisi konuldu. Raporda grade 1 yazıyor. Rahim kanseri hakkında bilgi alabilir miyim? Annemin yaşama şansı nedir? Pataloji sonucunu size yazıyorum. Ne yapabiliriz? Ameliyat ettirsek çare olur mu? CEVAP Sevgili okuyucum, öncelikle annenize çok büyük geçmiş olsun. Patoloji sonucunun grade 1 iyi differansiye olması ümit verici. Bir an önce ameliyat olmasını öneririm. Eğer yaşı ileri ve eşlik eden hipertansiyon ve şeker gibi hastalıkları varsa önce bunların kontrol altına alınması, ardından ameliyat yapılarak cerrahi evreleme ile bundan sonra izlenmesi gereken yol belirlenir. Tümör karın boşluğuna yayılmış mı, lenf bezlerinde tutulum var mı yoksa rahimle mi sınırlı kalmış? Bu soruların cevabı tedavi şeklinin belirlenmesinde aydınlatıcı olacaktır.

Haberin Devamı

Akıntı ve yanmadan kurtulamadım Vajinada yanma var. Bir de yeşilimsi akıntı sorunu yaşıyorum. Pek çok doktora gittim, antibiyotik kullandım ama geçmedi. Bir türlü kurtulamadım. Hayatım cehenneme döndü, psikolojim bozuldu. Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucum, tam vajinal enfeksiyonu tarif ediyorsunuz. En doğrusu akıntınızdan sürüntü örneği alarak gerekli kültürlerle üreyen mikrobun ne olduğu bulunmalı. Mikrobun hassas olduğu antibiyotik başlanmalı. Aksi taktirde mikroplar rahatlıkla direnç kazandıklarından kullanmış olduğunuz ilaçlar fayda etmeyebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder