Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç kullanmadan olmuyor
HABERİ PAYLAŞ

İlaç kullanmadan olmuyor

Haberin Devamı

Doğuştan yumurtalıkları olmayan kadınların 40’lı yaşlara kadar mutlaka hormon ilaçlarını içmesi gerekiyor. Yoksa hiçbir şekilde adet görmeleri mümkün olmuyor. İlişkiden zevk almadıklarından yakınmalarının nedeni de östrojen hormon düzeyinin az olması...

Haplar kısırlaştırır mı?

22 yaşında kızım. Nişanlım 23 yaşında. Yakında evleneceğim. İki yıl çocuk sahibi olmak istemiyoruz. En sağlıklı korunma yöntemi hangisidir? Bana doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi verir misiniz? Doğum kontrol haplarının kısırlaştırıcı bir etkisi olduğunu duymuştum. Bu doğru mu? CEVAP Sevgili okuyucum, “İlk 2 yıl kesinlikle çocuk sahibi olmak istemiyorum” diyorsanız, en güvenilir korunma yöntemi olarak doğum kontrol ilaçlarını önermekteyiz. Ama bu ilaca başlamadan önce mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurarak kullanmanızda herhangi bir sakınca olmadığından emin olunduktan sonra başlamanız en doğrusu olacaktır. Doğum kontrol haplarının kısırlık yaptığı, kilo aldırdığı ya da tüylenmede artış yaptığına dair söylentiler kesinlikle doğru değildir. Diğer korunma yöntemleri arasında 1-3 ayda bir yapılan iğneler, spiral takılması, prezervatif kullanımı, takvim yöntemi yer alsa da gerek güvenirliğinin yüksek olması gerek son teknolojiyle birlikte çok düşük dozda hormon içeren yeni ilaçlar üretilmiş olması sebebiyle, doğum kontrol hapları en çok önerilen yöntemlerin başında gelmektedir.

[[HAFTAYA]]

İlaçla adet görüyorum

24 yaşında kızım. Yumurtalıklarım yok, premier anemore hastasıyım. 1 yıldır ilaç tedavisi ile adet oluyorum. Bu ilaçları ömür boyu kullanacakmışım. 2 yıldır nişanlıyım ama cinsellikten zevk almıyorum. Acaba bunun etkisi mi? Bir de anne olabilir miyim? CEVAP Sevgili okuyucum, primer amenore sebebiniz doğuştan yumurtalıklarınızın olmaması maalesef 40’lı yaşlara kadar şu anda kullanmakta olduğunuz hormon ilaçlarına devam etmelisiniz. Aksi takdirde asla adet göremezsiniz. Cinsellikten zevk almamanızın sebebi de aynı olup yumurtalıklarınız olmadığından vücudunuzda östrojen hormon düzeyi çok azdır ve ilişkide vajinal kuruluk yaşadığınızdan yeterince zevk alamazsınız. Yaşınız çok genç, anne olmak en doğal hakkınız ancak maalesef o da yumurtanız olmadığı için mümkün değildir. Mevcut şartlarda ancak yurt dışına gidip yumurta satın alarak gebe kalabilirsiniz. Yaşınız genç olduğundan, tıptaki gelişmeleri takip etmenizi öneririm. Kök hücre üzerinde bazı çalışmalar hayvanlar üzerinde devam etmektedir. Belki önümüzdeki birkaç yıl içinde sizdeki kök hücrelerden yumurta elde edilmesine başlanabilirse o zaman ülkemizde de annelik şansınız olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder