Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç tedavisi uzun tutulabilir
HABERİ PAYLAŞ

İlaç tedavisi uzun tutulabilir

Haberin Devamı

Vajinal enfeksiyon şikayetiyle gelen kadına doğru ilaç verilmeli. Bunun için en iyi yol kültür yapmak. Çünkü vücutta ilaca karşı direnç varsa akıntı bitmez. Bir de kronikleşmiş durumlarda ilaç tedavisini uzun tutmak iyi olur.

Kanama artışında spiral etkili olabilir mi?

3 yıl önce sezeryanle doğum yaptım. Doğumdan sonra isteksizleştim. Korunmak için spiral taktırdım. 20 günde bir adet görüyorum. Kanamalarım 10 gün kadar sürüyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu kadar yoğun adet görmenizin sebebi sanırım doğum sonrası taktırmış olduğunuz spiraldir. Bu durum sizi rahatsız ediyorsa ve kansızlık yaparak halsizliğe neden olmaya başlamışsa spiralinizi çıkarttırmanızı, sonrasında başka bir yöntemle korunmanızı öneririm. Cinsel isteksizliğinize gelince; öncelikle bir jinekoloğa muayene olmalısınız. Eğer herhangi bir jinekolojik sorun tespit edilemezse ve isteksizliğiniz devam ediyorsa mutlaka bir cinsel terapi uzmanına başvurmanızı öneririm. Sevgilerimle...

Akıntım hiç bitmiyor

2 yıllık evliyim. Bitmeyen akıntı sorunum var. Defalarca doktora gittim ama ilaçlar hiçbir fayda etmedi. Bu akıntı gebe kalmaya engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonlara körlemesine tedavi vermek yerine öncelikle kültür alınmalı. Üreme varsa hangi antibiyotiklere karşı duyarlılık olduğu saptanmalı ve ondan sonra tedavi verilmeli. Aksi takdirde size verilen ilaca karşı direnç varsa akıntınızda hiçbir değişiklik yaşanmaz, hatta giderek artış olacaktır. Etkin tedavi için kültür şarttır. Bir de uzun süreli kronikleşmiş enfeksiyonlarda ilaç tedavisini biraz daha uzun tutmak gerekebilir. Akıntınıza neden olan mikrop, rahim ve tüplerinize ilerlemediği sürece çocuğunuzun olmasına engel olacağını düşünmüyorum. Ama devamlı akıntınızın olması sizde konforsuz bir durum yaratacağı için gecikmeden tedavi olmanızı öneririm.

İlacı ara vermeden içsem mi?

26 yaşındayım, doğum kontrol hapı kullanıyorum. Mayıs ayında düğünüm olacak. Bu dönemde adet göreceğim. Yedi günlük arayı vermeden sonraki kutuya devam etsem olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacı kullanan hastalarda genellikle önemli durumlarda adet planlaması kolaylıkla yapılabilmektedir. Sizin de bildiğiniz gibi, ilaçtan yeni bir kutu alarak adet görmek istediğiniz tarihten 2 gün öncesine kadar yeni kutuya devam edebilir, sonra hapı kesebilirsiniz. Sonra yarım kutuyu atarak yeni bir kutu alıp 1 hafta dolunca bu kutuya devam etmelisiniz. Uzatma süresinde hapı kullanmayı unutmamanız ara kanama

Sıradaki haber yükleniyor...
holder