Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç ve diyet hiç bırakılmamalı
HABERİ PAYLAŞ

İlaç ve diyet hiç bırakılmamalı

Yüksek tansiyon hastası kadının gebeliği boyunca çok sıkı takip edilmesi şart. Anne adayı bebek üzerinde etkisi az olan tansiyon ilaçlarını kullanıp diyetine dikkat etmeli. Gebeliğin son 3 ayı daha riskli olduğundan doktorun sözünden çıkılmamalı

Yüksek tansiyonum var

32 yaşındayım, yüksek tansiyon nedeniyle ilaç kullanıyorum. Anne olmak istiyorum. Yüksek tansiyon gebe kalmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yüksek tansiyon kadının hamile kalmasını engellemez. Ama hamile kalındığı zaman riskleri arttırdığı için gebelik boyunca yakın takip edilmeniz gerekir. İlaçlarınızı düzenli kullanıyor, tuz ve benzeri gıdalardan uzak duruyorsanız sorun yok. Gebe kaldığınızda kardiyoloğunuza başvurarak bebeğiniz üzerine olumsuz etkileri olmayan tansiyon ilacına geçmeniz ve tansiyonu sıkı takip etmeniz gerekir. Ayrıca gebeliğin son 3 ayında mevcut hipertansiyona preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesi de eklenebileceği için mutlaka perinatoloji uzmanı dediğimiz yüksek riskli gebelikler konusunda yan dal yapmış bir uzmanca takip edilmeniz mantıklı olacaktır.

Haberin Devamı

Hormon testi yaptıracaktım

1 ayda 2 defa adet gördüm. Ama kanamam az oldu ve açık kırmızıydı. Doktora gittim, hormon testi yapacağını söyledi. Adetin 2’nci günü gelmemi söyledi ama bu ay adet olmadım. Sorun olmasından çok korkuyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı belirtmemişsiniz ama ileri yaşta değilseniz öncelikle kanda gebelik hormonu baktırarak hamilelik durumu söz konusu mu araştırttın. Bu test normal çıkarsa o zaman önce vajinal smear aldırıp ardından ultrasona girin. Ultrasonda rahim duvar kalınlığınız uygunsa doktor size adet söktürücü bir ilaç verir. Bu ilaçla birlikte gördüğünüz adetin 2’nci günü kapsamlı olarak hormonlarınıza baktırırsınız.

Nedeni yara mı?

5 yıllık evli kadınım. 10 aydır korunmamamıza rağmen çocuğum olmuyor. Gittiğim doktorlar enfeksiyon ve rahmimde yara olduğunu söylediler. Acaba bu yüzden mi çocuğum olmuyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı belirtmemişsiniz ama 10 aydır denemenize rağmen gebe kalamadıysanız artık sorunun nereden kaynaklandığının araştırılması gerekir. Rahim ağzında yara olarak tarif edilen oluşumlar genellikle uzun süren vajinal akıntılara bağlı ortaya çıkan bir enfeksiyon bulgusu olup gebe kalamamanızla ilgisi yoktur. Vajinal smear yapılmış ve normal çıkmışsa bu yarayla ilgili endişelenmeyin. Tam tersi yara var denilerek bilinçsizce yapılacak yakma dondurma gibi girişimler neticesinde bu bölgeye zarar gelebilir ve gebe kalmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Gerekli olmadıkça müdahale yaptırmayın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder