Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç yerine başka yöntemleri deneyin
HABERİ PAYLAŞ

İlaç yerine başka yöntemleri deneyin

Yeni doğum yaptıysanız ve bebeğinizi emziriyorsanız doğum kontrol haplarıyla korunmanız pek doğru değil. Bu nedenle rahim içi araç yani spiral ya da aylık veya 3 aylık iğnelerden birini tercih edebilirsiniz.

Bunalıma girmek üzereyim

Üç kez tüp bebek denedik. Gereken testler yapıldı. Testler temiz. İlaç tedavisi yapılırken her şey normal gelişti, 14 yumurta toplandı. Döllenmenin olmaması yumurta kaynaklıymış. Bana “2 yumurtan var” dediler ve transfer yapıldı. Gebe kaldım, kalp atışları duyulmadığı için kürtaj yapıldı. Her şey güzel giderken neden döllenme olmuyor? Bunalıma girmek üzereyim.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, başka bir merkezde de benzer bir sonucu almış olmanız bana da yumurta kalitenizle ilgili bir sorun olabileceğini düşündürüyor. Size önerim her iki merkezde yapılmış tüm tetkiklerin birer örneğini alarak daha güvenilir ve farklı bir merkeze başvurup muayene olmanızdır. Genetik test size veya eşinize yapılmadıysa lütfen rahim filmiyle beraber bu genetik testleri de yaptırın. Sizin durumunuzda birçok hasta gebe kalmıştır. Lütfen daha fazla sıkıntı yapmayın.

Bebeğime zarar verir mi?

Üç aylık kızım var. Eşimle çocuk sahibi olmaya karar vermeden önce doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Şimdi nasıl bir korunma yöntemi önerirsiniz? Haplar emzirdiğim için çocuğuma zarar verir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, emziren annelerde doğum kontrol ilacı kullanılması sakıncalıdır. Doğum yapmış kadınlarda en iyi yöntem spiral denilen rahim içi araç yerleştirilmesidir. Bebekle uğraşırken düzenli hap kullanmak kolayca unutulabildiği için bu yöntemin kullanımı da sizin için daha rahat olacaktır. Ayrıca aylık ya da 3 aylık yapılan birtakım iğneler mevcut onu da emziren annelere önerebiliyoruz.

İlaca başladım

29 yaşındayım. Sezaryenle doğum yaptım, spiral taktırdım. Ama çıkarttım. Adetimin ilk günü doğum kontrol hapına başladım. Acaba başka bir yöntem mi bulmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olduğu için doğum sonrasında spiral ya da doğum kontrol ilaçları kullanmanızda sakınca yok. Spiral genellikle yoğun adet kanaması yapar. Bir de sizde yerinden oynadığı için çıkarılmış. Doğum kontrol ilaçları 40 yaşına kadar kullanılabilir. Sigara içen kadınlarda beyne pıhtı atma riski var. Hastalara bu ilacı kullanırken sigara içmemelerini öneririz. Hormon düzeyinin kanda sabit olması için her gün aynı saatlerde almanızı öneririm. Aksi takdirde sık görülen lekelenme bulguları başlayabilir. Tüm bunlara dikkat ettiğiniz sürece doğum kontrol ilaçları koruyuculuğu en yüksek yöntem olduğundan bu haplara korkmadan devam edebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder