Opr. Dr. Hande Akbaş İlaca karsı direnç varsa...
HABERİ PAYLAŞ

İlaca karsı direnç varsa...

Vajinal enfeksiyondan şikayete eden kadına doğru ilacın verilmesi önemli. Bu konuda en doğrusu kültür yapıp sonucu beklemek. Çünkü vücutta ilaca karşı direnç varsa akıntıdan kurtulamazsınız. Bir de kronikleşmişse ilaç tedavisini biraz uzatmak iyi olur.

Akıntım hiç bitmiyor

3 yıllık evliyim. Bitmeyen akıntı sorunum var. Defalarca doktora gittim ama ilaçlar hiçbir fayda etmedi. Bu akıntı gebe kalmaya engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonlara körlemesine tedavi vermek yerine öncelikle kültür alınmalı. Üreme varsa hangi antibiyotiklere karşı duyarlılık olduğu saptanmalı ve ondan sonra tedavi verilmeli. Aksi takdirde verilen ilaca karşı direnç varsa akıntınızda hiçbir değişiklik yaşamayacaksınız, hatta giderek artış olacaktır. Etkin tedavi için kültür şarttır. Bir de uzun süreli kronikleşmiş enfeksiyonlarda ilaç tedavisini biraz daha uzun tutmak gerekebilir. Akıntınıza neden olan mikrop, rahim ve tüplerinize ilerlemediği sürece çocuğunuzun olmasına engel olacağını düşünmüyorum. Ama devamlı akıntınızın olması sizde konforsuz bir durum yaratacağı için gecikmeden tedavi olmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Ultrasonda bebek yok

24 yaşında, 1 yıldır evli kadınım. Adetlerim çok normalken son adettim 25 gün gecikti. Bunun üzerine doktora gittim ve muayene oldum. Gebelik testi yapıldı. Ama doktor yaptığı ultrason muayenesinde rahim içinde bebeği göremedi. Dış gebelik olmasından şüpheleniyor. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet gecikmenizde 25 gün çok uzun bir süre. Eğer kanda gebelik hormonunuz yüksek çıktıysa o zaman rahimde ya da dış gebelikse bile tüplerde en azından gebelik kesesinin görülebiliyor olması beklenirdi. Vakit kaybetmeden bu konuyla ilgili ikinci bir fikir almanızı öneririm.

Rahim küçüldü

7 aydır adet görmüyorum. Doktora gittim, rahim küçülmüş. Neden adet göremiyorum? Evlenmeden önce 3 gün de sürse olurdu. Yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim küçümesi genellikle menopozda görülür. 7 aydır adet görememe erken menopoz bulgusu olabilir. Bu nedenle üreme tıbbı konusunda uzman hekime başvurun. Yumurtalık rezervinize hem ultrason hem de kan yoluyla baktırın. Erken menopoz ise bu durum genellikle genetik faktörlere bağlıdır.

Haberin Devamı

Epilasyon zararlı mı?

25 yaşında kızım. Genital bölgeme lazer epilasyon yaptırmak istiyorum. Çocuk sahibi olmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 18 yaşını dolduran her kadının genital bölgesine lazer epilasyon yapılabilir. Bu işlemin rahim ya da yumurtalıklara olumsuz etkisi yoktur. Sadece gebelik olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder