Opr. Dr. Hande Akbaş İlacı 1-2 yıl ara vererek kullanın
HABERİ PAYLAŞ

İlacı 1-2 yıl ara vererek kullanın

Kadını istenmeyen gebeliten koruyan doğum kontrol haplarının kısırlığa neden olduğu söylense de bu doğru bir bilgi değil. 10 yıl süreyle kullanılabilen haplar meme kanseri riskini biraz artırır. Ama 1-2 yıllık aralarla kesintili olarak içerseniz risk azalır.

Nasıl korunmalıyım?

29 yaşındayım. 2 haftaya kadar evleniyorum. Biz birkaç yıl çocuk istemiyoruz. Hem eşime zarar vermeyecek hem de ilerleyen yıllarda çocuğumuzun olmasını engellemeyecek bir korunma yöntemi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hiçbir korunma yöntemi muayene edilmeden önerilmez. Bir kadın için en uygun olacak yöntem diğer bir kadın için zarar verici olabilir. Her yöntemin kendisine göre artı ve eksileri vardır. Size önerim eşinizi bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına götürerek detaylı muayene olduktan sonra yöntemi doktorla tartışarak karar vermeniz.

Haberin Devamı

5 yıl hap kullasam mı?

25 yaşındayım. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. 5 yıl bu ilacı kullanmam bana zarar verir mi? Gebeliğin oluşmaması gibi bir risk doğar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlığa sebep olur bilgisi kesinlikle doğru değildir. Genellikle 10 yıla kadar kullanmanıza izin veririziz. Sonrasında meme açısından kanser riski biraz arttığı için sıkı gözetim altında kullanmanızı tavsiye ederim. Eğer 1-2 yıllık aralarla kesintili olarak kullanırsanız bu tür riskler biraz daha azalacaktır.

Kilo aldırınca ilacı bıraktım

25 yaşında kızım. Adetim sancılı ağrılı geçiyor. Ultrasonda problem çıkmadı. 3 ay doğum kontrol hapı kullandım. O zamanlar daha iyiydi. Kilo yapınca bıraktım ama ağrılarım başladı. Ne yapmalıyım? Çok akıntım var. Kokulu değil ama rahatsızım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, halk arasında doğum kontrol ilaçlarının kilo aldırdığına yönelik yanlış bir inanç var. Ama söylenenlerin bilimselliği kanıtlanmamıştır. Hormonal sıkıntıları olanlara verdiğimiz tedavi ilaçlı haplar bazen iştah açabilir. Ama sırf ağrılı adetleri kontrol altına almak için önerilen epey düşük doz hormon içeren ilaçlar kesinlikle kilo aldırmaz. Keşke bu yüzden ilacı bırakmasaydınız. Zaten kokulu akıntınız olması nedeniyle jinekolojik muayeneye gitmeniz şart. Muayene sonrası adet ağrılarını da kontrol altına almak için tedavi yöntemlerini doktorunuz size anlatacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder