Opr. Dr. Hande Akbaş İlacı bırakınca eski haline döner
HABERİ PAYLAŞ

İlacı bırakınca eski haline döner

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapları normal şartlarda 3 hafta kullanılıp 1 hafta ara verilerek içilir. Ama çikolata kistinin tedavisi farklıdır. Sorununuz olmamasına rağmen ilacı kesmediyseniz adet kanamalarınız azalır, bırakınca eski haline döner.

Sorun var mı?

1 senedir evliyim ama bir türlü hamile kalamıyorum. Doktora gidip hormon testi yaptırdım Sonuçları size yazıyorum. Acaba bir sorun var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bana göndermiş olduğunuz hormon değerleri tamamen normal sınırlar içerisinde. Ama yaşınızı belirtmemişsiniz. Ayrıca bu testlerin normal olmasına rağmen 1 yıldır gebelik oluşmamış. Size önerim rahim filmi çektirmeniz ve eşinizin sperm değerlerine de baktırmanızdır. Tüm bunlar bile normal olsa sebebi açıklanamayan kısırlık durumu da söz konusu olabileceğinden artık üreme tıbbıyla uğraşan bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Hamile kalabilmeniz için bir sonraki doğru adım nedir fikir almanızı öneririm.

Kanama azaldı

25 yaşındayım. 1 yıldır doğum kontrol hapını kullanıyorum. Geçenlerde bir yazınızda kullandıktan bir hafta sonra ara verilmesi gerektiğini okudum. Kullanırken hiç ara vermedim. Kullanmaya başladıktan sonra adetlerim çok azaldı, bazen de hiç gelmiyor. Bununla bir ilgisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, piyasada bulunan ve en sık başvurduğumuz doğum kontrol ilaçları genellikle 21 adet hap içerir. Bu sebeple hastaya 3 hafta kullanıp 1 hafta ara vermesini öneririz ki aylık adet döngüsü normal olan 28 günde bire denk gelsin. Ancak bazı doğum kontrol ilaçlarında 28 tablet bulunur. Son 7 tabletin içinde hormon yoktur. Bazen hasta 1 hafta ara vermeyi unutabildiğinden, karışıklığa sebep olmamak için kesmeden 28 tablet alarak döngüyü tamamlamış olur. Çok nadiren de hastaya doğum kontrol ilacı korunma değil çikolata kisti varlığında başlanabildiğinden böyle durumlarda da ilaca hiç ara vermeden devam etmeyi önerebiliriz. Adet miktarınızın azalmasının başlıca sebebi bu haplardır, kestikten sonra çoğunlukla şiddeti eski haline dönecektir.

Engel olur mu?

25 yaşında 2 senelik evli kadınım. 1 yıl önce kasıklarımda sancı, vajina içi ve dışında korkunç bir kaşıntı meydana geldi. Bu yüzden doktora gittim. İdrar yollarımda iltihap ve mantar varmış, ilaç kullanınca geçti. Ama şimdi tekrar başladı. Biz çocuk istiyoruz. Bu durum engel olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınlarda gerek mantar gerekse idrar yolları enfeksiyonunu sıklıkla görmekteyiz. Bu durum kesinlikle kısırlık yaratmaz. Şu anda aynı sıkıntıları yaşamaya başladıysanız hemen tam idrar tahlili ve idrar kültürü yaptırarak sonuçlarla bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanızı öneririm. Bir an önce gerekli tedavi başlatılmazsa enfeksiyon böbreklerinize kadar ilerleyebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder