Opr. Dr. Hande Akbaş İlacı düzenli alırsanız sorun kalmaz
HABERİ PAYLAŞ

İlacı düzenli alırsanız sorun kalmaz

Haberin Devamı

Doğum kontrol haplarının mümkün olduğu kadar düzenli ve aynı saatte alınması gerekiyor. Eğer 1 ay içinde 2 ya da daha fazla gün hapınızı içmeyi unuttuysanız mutlaka partnerinizin korunmasını isteyin. Çünkü o ay hapın koruyuculuğu azalır, yumurtlama ihtimaliniz artar.


Akıntım oluyor

26 yaşındayım, adetlerim düzenli. Benim sorunum hafif kanlı akıntım olması. Uzun zamandır böyle, ayda bir defa oluyor ve 3 gün kadar sürüyor. Akıntım olduğu zaman adet ağrısı gibi bel ağrım oluyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanlı akıntı olduğunda nedeni araştırılmalıdır. Altında enfeksiyondan rahim içi daha ciddi patolojilere kadar birçok şey yatabilir. Hemen vajinal smear aldırın ve rahim ağzı kanser riskini ekarte ettirin. Bu normalse enfeksiyon olma ihtimali çok yüksek. İlaç tedavisiyle iyileşeceğinizi sanıyorum.

Kanamam az

2 yıllık evliyim. Son aylarda adet düzensizliği var, kanamam çok az oluyor. Enfeksiyon çok fazla. Doktor bazı ilaçlar verdi. Bıçak saplanır gibi bir ağrı giriyor. Karnım da çok şiş. Bu ilaçlar bana iyi gelir mi? Sol yumurtam çok tembelmiş. Anne olmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuz sizi muayene ettikten sonra bu ilaçları uygun gördüyse o zaman bunları kullanmaya devam etmenizi öneririm.

Keza sizi bizzat görmeden bir ilaç önerebilmem mümkün ve doğru olmayacaktır. Şu an bahsettiğiniz yakınmaların ilaçlardan çok enfeksiyonunuza bağlı olduğunu düşünmekteyim. Adet miktarınızın azalması hormonal nedenlerden olabilir. Bunun enfeksiyonla bir alakası yok.

Sol yumurtalığınız da az çalışıyor denildiyse size önerim daha fazla vakit kaybetmeksizin üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurmanız ve adet miktarındaki azalmanın bu tembelleşmeye bağlı olup olmadığını araştırtmanızdır.

Korur mu?

Doğum kontrol ilacı kullanıyorum. Bir tane almayı unuttum, ne yapmalıyım? Normalde doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğu ne zaman başlar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sadece 1 tane almayı unuttuysanız ertesi gün ilacınızı almanız gerektiği zamanda o günküyle beraber, 1 gün önce unuttuğunuzu da alın. Bulantı yapıyorsa iki hap arasına 1 saat ara vererek ya da yemekle birlikte alarak bu etkiyi minimale indirebilirsiniz. Kutunun sonlarına doğru ilacı almayı unuttuysanız lekelenme başlayabilir.

Bu durumda ilacı kesmeden bitene kadar kullanmaya devam edin. Bir daha ki sefere ilacı saatinde almaya daha fazla özen gösterin.

Olur da iki veya daha fazla günde ilacı almayı unutursanız o ayda ilacın koruyuculuğu azalıp yumurtlamanızın gerçekleşme riski bulunduğundan mutlaka partnerinizin de korunmasını öneririm. Doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğu düzenli kullanıldığında ve adetin 1. günü alınmaya başlandığında 7 gün içinde başlar.

Bu dönemde eşinizin kondom veya başka bir yöntem ile korunması gerekir. Sonrasında siz hapı almayı unutmadığınız sürece koruyuculuğu en yüksek metot doğum kontrol ilaçlarının kullanımıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder