Opr. Dr. Hande Akbaş İlacı düzenli almazsanız gebelik riski artar
HABERİ PAYLAŞ

İlacı düzenli almazsanız gebelik riski artar

Doğum kontrol haplarının mümkün olduğu kadar düzenli ve aynı saatte alınması gerekiyor. Eğer 1 ay içinde 2 ya da daha fazla kere hapınızı içmeyi unuttuysanız mutlaka partneriniz korunsun. Çünkü o ay hapın koruyuculuğu azalır, yumurtlama ihtimaliniz artar.

Çocuğumuz olur mu?

30 yaşındayım, eşim de 31 yaşında. 21 aylık evliyiz. Çocuğumuz olmuyor. Eşimin sperm testlerinde sorun var. Yapılan 2 testi size yolluyorum. Eşim bitkisel ürünler kullanıyor. Tüp bebek yaptırabiliriz ama önceliğimiz doğal yollarla çocuk sahibi olmak. Morfolojiyi düzeltmek için ne yapabiliriz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, aralık ayıyla kıyasladığımda şubattaki değerler çok daha iyi, hem sayı artmış hem de hareketlilik. Zaten aralık ayındaki değerler de sınırdaydı, bu sebeple kullandığınız ilaç işe yaramış gibi görünüyor. Beni kaygılandıran 21 aydır korunmamanıza rağmen halen gebelik oluşmamış olması.

Bir yandan yaşınız 30 olduğundan bir süre daha bekleyip vakit kaybederseniz korkarım ki bu duruma bir de yumurtalık faktörü eklenecek. Size bu sebeple önerim bu sperm değerleriyle bir, iki ay içinde gebe kalamazsanız daha fazla vakit kaybetmeden bir sonraki tedavi yöntemine geçmeniz. Tüpleriniz açık ve rezerviniz iyiyse eşinizin son sperm değerleriyle tüp bebeğe geçmeden evvel belki 1-2 kez aşılama tedavisi denenebilir.

Ne zaman korur?

26 yaşındayım. Doğum kontrol ilacı kullanıyorum. Ama geçtiğimiz günlerde bir tane almayı unuttum. Ne yapmalıyım? Normalde doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğu ne zaman başlar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sadece 1 tane almayı unuttuysanız ertesi gün ilacınızı almanız gerektiği zamanda o günküyle beraber, 1 gün önce unuttuğunuzu da alın. Bulantı yapıyorsa iki hap arasına 1 saat ara verin. Ya da yemekle birlikte alın. Kutunun sonlarına doğru ilacı almayı unuttuysanız lekelenme olabilir.

Bu durumda ilacı kesmeden bitene kadar kullanın. Bir dahaki sefere ilacı saatinde almaya özen gösterin. Olur da iki veya daha fazla gün ilacı almayı unutursanız o ayda ilacın koruyuculuğu azalıp yumurtlamanızın gerçekleşme riski var. Bu nedenle partnerinizin de korunmasını öneririm.

Haberin Devamı

Menopoz tedavisi görüyorum

53 yaşındayım, 5 yıldır menopoz tedavisi görüyorum. İlaç kullanıyorum. Kemik yoğunluğu, mamografi, smear ve biyopsi kontrollerimi düzenli yaptırıyorum. Bunun yanı sıra hipotiroid hastasıyım ve her sabah ilaç alıyorum. Aşırı halsizlik, yorgunluk ve terlemem var. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz hormon ilacı olup genellikle bunu kullanan hastalarda menopoza bağlı ateş basması ve terleme pek fazla beklemeyiz. Size önerim öncelikle tiroid hormonlarınızı kontrol ettirmeniz. Bazen bu hormonlardaki yükseklik aynen bahsettiğiniz şikayetleri yaratabilir.

Eğer sonuç normal gelirse o zaman kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızla konuşarak belki kullanmakta olduğunuz ilacın değiştirilmesini isteyebilirsiniz. Kişisel kanaatim, menopozda uzun süre hormon tedavisi kullanmamaktan yanadır, bunu da belirtmek isterim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder