İlacı kullanmayı bırakırsanız...

30 Kasım 2018, Cuma 08:30
AA

Polikistik over sendromu çok fazla kadında var. Adet düzensizliği, insülin metabolizmasındaki bozukluk nedeniyle kilo alma, sivilcelenme gibi şikayetlere neden oluyor. İlaç kullandığı sürece hasta rahat ediyor. Ama haplar bırakılınca şikayetler yeniden başlıyor.

Kistim yok ama...

Şikayetim FSH değerimin çok düşük olması. Çok az adet görüyorum. Ayrıca saç dökülmesi var. Sürekli doktora gidiyorum. Polikistik over ya da kist bir sorunum yok. Tiroidim normal. Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH değeri çok düşükken genellikle hasta adet göremez. Sizin az da olsa adet görüyor olmanız FSH değerinizin çok da patolojik düzeyde az olmadığını düşündürüyor. Eğer adetleriniz düzgünse ve en az 2 gün sürüyorsa o zaman kadın doğum açısından bir sorununuz olmadığını düşünüyorum. Size önerim saç dökülmeniz de olduğuna göre bir dahiliye uzmanına başvurarak genel bir kontrolden geçmenizdir.

Adetim düzene girer mi?

28 yaşındayım, adetlerim düzenli olmadığı için doktora gittim. Doktor adetleri düzene sokmak için doğum kontrol hapı verdi ve bu ilacı kullanırsam sivilcelerimin de geçeceğini söyledi. Sizce bu doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem adet düzensizliği hem de ciltte yağlanmaya bağlı sivilcelenme en sık polikistik over sendromu denilen bir hastalıkta olur ve bunu kontrol altına almak için başvurduğumuz ilaçlar arasında doğum kontrol hapları bulunur. Doktorunuz sizde büyük ihtimalle bu hastalığı gördü ki bu ilacı tercih ederek her iki şikayetinizi de kontrol altına almak istedi. Keza bu ilaca devam ettiğiniz sürece hem adetleriniz düzelecek hem de sivilceleriniz azalacaktır. Ancak şunu bilmenizi isterim ki polikistik over sendromunun kesin tedavisi olmadığı için bu ilacı bıraktıktan bir süre sonra şikayetleriniz geri gelebilir. Size önerim beslenmenize dikkat etmeniz, aşırı kilo almamaya özen göstermeniz ve spor yapmanızdır.

Aşı yaptırsam işe yarar mı?

26 yaşındayım. Anne tarafımda rahim ağzı kanserine yakalananlar var. Ben aşı olmak istiyorum. Bu hastalık genetik geçişli mi? Bir de korunma yollarını öğrenmek istiyorum. Bir de aşı için yaşım uygun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzı kanseri genetik geçişli bir hastalık değilidir. HPV denilen bir virüse bağlı ortaya çıkan bir kanser tipidir. HPV virüsü almamış olgularda çok nadiren ortaya çıkar. Aşı olmak için yaşınız uygundur. Ancak aşı olsanız bile düzenli olarak vajinal smear yaptırmanız gerektiğini unutmayın. Çünkü aşının sadece HPV’nin birkaç tipine karşı etkin olduğunu, oysa bu virüsün 100’den fazla tipi olduğunu biliyoruz. Yani aşı olmak sizi rahim ağzı kanserine karşı tamamen korumaz.

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.