Opr. Dr. Hande Akbaş ilacınızı düzenli içmelisiniz
HABERİ PAYLAŞ

ilacınızı düzenli içmelisiniz

Doğum kontrol hapının koruyuculuğu yüzde 99 oranında. Bu hapları doktor kontrolü sonrası, tavsiye edilen şekilde ve aksatmadan kullanın. Bir gün içer, sonra unutursanız hamile kalma riskiniz artar.

Çikolata kistim var

26 yaşındayım, 15 aylık evliyim. Çocuğum olmuyor. Yumurtalıklarımda 7 santim çikolata kisti var. Ya ameliyat olacakmışım ya da hemen tüp bebek yapacakmışım. Bana yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleriniz iki taraflı ve çok büyük. Ameliyat olmanızı sonra birkaç ay içinde gebe kalamamanız halinde tüp bebek yaptırmanızı öneririm. Sizi üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekimin ameliyat etmesi, operasyonu kapalı yaparak yumurtalık rezervinize zarar vermeden kistleri çıkarması gerekir. Endometriozis tüplerinizi de etkilemiş olabiir. Rahim filmi çektirerek sorun olmadığından da emin olun. Tüplerinizde sıkıntı yoksa yaşınız genç. Ameliyat sonrası 6 ay kendi kendinize çocuk deneyebilirsiniz. Olmazsa mevcut hastalığınızın geri gelmemesi için bir an önce tüp bebek yöntemine başvurmanız en sağlıklı karar olacaktır.

Haberin Devamı

Hormon alsam mı?

53 yaşındayım. Menopozda ateş basması ve terlemem var. Doktorum hormon vermedi, Alsam kanser olur muyum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, son yıllarda yapılan bir çalışma hormon replasman tedavisinin meme kanseri riskini artırdığını ortaya koymuştur. Sizin için en doğrusu bir kadın doğum uzmanına başvurarak hormon tedavisinin riskleri, faydaları ve alternatif tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi alıp doktorunuzla karar vermeniz olacaktır.

Gebe kalır mı?

Eşim yumurtalığındaki kist için operasyon geçirdi. 2 yıl önce doğum kontrol hapına başladı ve bıraktı. 1 ay önce yine başladı ve ilişki sırasında içine boşaldım. Acaba hamile kalma olasılığı ne kadardır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacının birinci kutusundan sonra eşiniz ilacı almayı unutmadığı sürece koruyuculuğu yüzde 99. Endişelenecek bir durum olacağını zannetmiyorum. Ama ilacı düzensiz aldıysa ya da ilk kutu bitmeden korunmasız ilişki gerçekleştiyse risk olabilir. Adeti gecikirse eşiniz kanda gebelik hormonu baktırsın.

Haberin Devamı

Damla damla kanamam var

36 yaşındayım. 15 gün önce rahimdeki yarayı dondurdum. Tedavi sonrası 1 haftadır damla damla kanamam oluyor. Normal mi? Dondurma işleminden ne kadar sonra ilişkiye girmek doğru? Yara tekrarlar mı? Doğum yapmadım. Bu işlem hamileliğe engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal smear normal çıkmış ve ilişki sonra kanama şikayetiniz yoksa, doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzına dokunulmasını tercih etmeyiz. Dondurma işleminden sonra lekelenme şeklinde 3-5 gün süren kanamalar olabilir. Ancak daha fazla miktarda veya uzun sürmesi halinde o zaman mutlaka işlemi yapan doktorunuzla iletişime geçin. İşlem sonrası o bölgenin iyileşmesi için 15 gün ilişki önermeyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder