Opr. Dr. Hande Akbaş İlacınızı düzensiz içerseniz risk artar
HABERİ PAYLAŞ

İlacınızı düzensiz içerseniz risk artar

Doğum kontrol haplarının koruyuculuğu yüzde 99 oranında. Tabii bu hapları doktor kontrolü sonrası, tavsiye edilen şekilde ve hiç aksatmadan kullanmak gerekiyor. Bir gün içer, sonra unutursanız elbette hamile kalma riskiniz olabilir.

Hap içiyorum ama...

Yumurtalıkta kist vardı, ameliyat oldum. 1 ay önce doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Eşim ilişkide içime boşaldı. Acaba hamile kalma riski var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacının birinci kutusundan sonra ilacı almayı unutmadığınız sürece yüzde 99 ihtimalle koruyuculuğu en yüksek yöntem. Bu nedenle endişelenecek bir durum olacağını zannetmiyorum. Ama ilacı düzensiz aldıysanız ya da ilk kutu bitmeden korunmasız ilişki gerçekleştiyse o zaman risk olabileceğinden eğer adetinizde gecikme yaşarsanız yeni kutuya geçmeden önce mutlaka kanda gebelik hormonu baktırmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Kist mi oluştu?

37’nci gün oldu, adet görmedim. Yumurtlamam olduysa adet görmem gerekmez mi? Kist olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, önerim öncelikle kanda bhcg denilen gebelik testi baktırmanız. Eğer gebelik yoksa o zaman ultrason yaparak yumurtalıklarınıza ve rahim iç zarı kalınlığına bakmakta fayda olacaktır. Kist bile oluşmuş olsa o geçen aydan kalan yumurta kistiniz olacağından öncelikle kendiliğinden geçebileceğinden 1 ay bekleriz. Geçmemesi halinde ilaç tedavisiyle küçültülür, lütfen endişelenmeyin.

Kürtaj anne olmamı etkiler mi?

20 yaşında anne oldum. Kızım 2 yaşındayken gebe kaldım. 4 aylık olduğunda karnımda öldüğü için kürtajla bebeğimi aldılar. Gebe kalmamak için spiral taktırdım. Bu yıl korunmayı bıraktım. 5 aydır hamile kalamıyorum. İki bebeğimde de tek gecede hamile kaldım. Acaba yapılan kürtaj nedeniyle gebe kalamamam söz konusu olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem kürtaj geçirdiğiniz hem de ardından spiral taktırdığınız için size önerim öncelikle bir rahim filmi çektirerek tüpleriniz ve rahminizin sağlıklı olup olmadığını araştırmanız. Eğer eşinizin son sperm analizi de normal ise o zaman biraz daha bekleyebilirsiniz. Hem yaşınız genç hem de korunmayı bırakalı henüz sadece 5 ay olmuş. 7-8 ay içinde kendiliğinizden hamile kalamazsanız o zaman bir uzmana başvurarak yardım alabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder