Opr. Dr. Hande Akbaş İlaçla adet görürsünüz ama gebe kalamazsınız
HABERİ PAYLAŞ

İlaçla adet görürsünüz ama gebe kalamazsınız

Erken menopoza girdiyseniz, yumurtlamanız durur ancak ilaçlar yardımıyla adet görebilirsiniz, hormon seviyeleri normale döner. Bu ilaçları bırakınca sorunlar başlar. Yumurtlama durduğu için gebe kalmanız mümkün olmaz.

İltihap varmış

HSG çektirdim. Basınçla tüplerimin ikisi de açıldı. Bir süre önce yeniden doktora gittim. Doktor “Rahimde ve tüplerin oralarda iltihap var. Bu iltihap tüplere dağılmış olabilir” dedi ve ilaç yazdı. İltihap ilaçla dağılmazsa laparoskopi yaptırmam gerecekmiş. Laparoskopi nasıl bir operasyon?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filminizi görmeden tüplerinizin durumunu anlamak mümkün değil. Genellikle iltihap filmde görülmez. Ama iltihabın yarattığı etkilerden şüphelenebiliriz. Ama bunun da kesin tanısı laparoskopi yöntemiyle konulabilir.

Laparoskopi göbek deliğinden kamerayla girilerek karın boşluğunun havayla şişirilmesi sonucu iç organların görünür hale getirilmesidir. Rahim, yumurtalıklar ve tüpler incelenir. Ameliyatta vajinadan mavi boya verilerek geçiş olup olmadığına bakılarak tüplerin ne kadar sağlıklı çalıştığı anlaşılabilir.

Yaşıma göre azmış

4 yıldır evli kadınım, sorunum bebeğimin olmaması. Daha önce kist ameliyatı oldum ve doktorum yumurtalıkların az çalıştığını ve yumurta sayısının yaşıma göre az olduğunu söyledi. Konu ile ilgili ne yapabilirim? Daha önce bir tüp bebek denemem oldu ancak olumlu sonuç alamadım. Tavsiyeleriniz nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı bilmiyorum ama kist cerrahisi geçirildikten sonra yumurtalık rezervinde azalma sık rastladığımız bir sorun. Bu sebeple kisti olan tüm hastaların kapalı cerrahi ile bunu üreme konusunda yan dal yapmış bir kadın doğum uzmanına aldırmalarını önermekteyim.

Bu sayede kistiniz çıkarılırken doğurganlığınızın maksimum korunması da hedeflenecektir. Şu anda rezerviniz az olsa bile tamamen bitmediğine göre daha fazla vakit kaybedip yumurtalarınızı tamamen tüketmeden tüp bebek denemeye devam edin.

Çocuğum olur mu?

37 yaşında, bekar kızım. 1.5 yıl önce adetlerim düzensizleşti ve kesildi. Doktorum “Erken menopoz” dedi. Bir yıldır hormon tedavisi görüyorum, adetlerim başladı. Hormon seviyesi normale döndü. Evlensem çocuğum olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon tedavisi gördüğünüz sürece adet görmeniz ve hormon düzeylerinizin normale dönmesi beklenen bir durum. Önemli olan bu ilaçları almadığınızda düzenli adet görebilmeniz ve hormon seviyeniz.

Erken menopoz tanısı konulduktan sonra ne yazık ki yumurtlama durmuş demek olduğu için gebe kalma ihtimaliniz yok. Başka yolla da hamilelik yaşayamayacağınız için ancak evlat edinme yoluna gidebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder