Opr. Dr. Hande Akbaş İlaçla büyümesi durdurulabilir
HABERİ PAYLAŞ

İlaçla büyümesi durdurulabilir

Myomların bazı ilaçlarla büyümesi durdurulur, bazen küçüldüğü gözlenir. Ama tamamem yok olmaz. Kesin tedavisi ameliyattır ama bunun için şikayetlere, boyutuna, yerleştiği yere bakılıp karar verilir.

İdrar kaçırmam bitmiyor

40 yaşındayım, 2 çocuğum var. Çocuklarım iri doğduğu için idrar kesesi ve rahmim sarktı. İdrar kaçırıyorum. Ameliyat oldum ama devam ediyor. Başka bir tedavi yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal doğum sonrasında ne yazık ki ıkınmanın ve en az 2500 gramlık bir bebeğin çıkmasının verdiği hasara bağlı olarak idrar torbası, rahimde sarkma ve vajinada genişleme gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunları ancak ameliyat yoluyla düzeltebilir.

Haberin Devamı

Yaşınız henüz genç olduğundan, yaşın ilerlemesiyle birlikte bağ dokusunun daha da zayıflaması sonucu bu durum daha da şiddetlenecektir.

Bir de menopoza girdiğinizde östrojen hormonunun vücuttan çekilmesiyle birlikte şikayetleriniz günlük yaşam konforunuzu bozacak hale gelecektir. Bu nedenle bir an önce ameliyat olmanızı öneririm.

Ameliyat olsam mı?

29 yaşındayım. Bende myom var. Doktorum 2 ay kullanmam için hap yazdı. Acaba myomun zararı olur mu? Ameliyat olsam ileride çocuk sahibi olmamda sıkıntı ortaya çıkar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myomların kesin tedavisi ameliyatla yapılır. Birtakım ilaçlarla büyümesi durdurulabilir hatta bazen küçülme sağlanabilir. Ancak tamamen yok olduğu gözlenmez.

Myomun ameliyat gerektirmesi için hastada yarattığı şikayetler, boyutu ve yerleştiği bölge göz önüne alınır. Keza myomun gebeliğe engel teşkil edip etmediğine yine bunlara bakılarak karar verilir.

Çocuğunuz yoksa ve size myom nedeniyle ameliyat önerdilerse üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekimin de görüşünü almadan operasyona karar vermeyin derim.

İkinci çocuğumuz olmuyor

Eşimin sperm testinde sadece 1-2 hareketli, 1-2 hareketsiz sperm gözlendi. Bir oğlum var. İkinci çocuğu istiyoruz, olmuyor. Normal yollarla hamile kalamıyorsam acaba tüp bebekle gebelik elde edilebilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin durumunuzda birçok hasta var. Yani ilk çocukları doğal yollardan olup sonradan gebe kalamıyorlar. Zaman içinde eşinizin sperm sayısında belirgin azalma oluşmuş. Şu anki sayıyla ne yazık ki doğal yollardan gebe kalabilme ihtimaliniz hemen hiç yok.

Haberin Devamı

Eğer ikinci çocuğu mutlaka istiyorsanız yapılabilecek tek doğru yöntem direkt tüp bebeğe başvurmak. Zaman içinde mevcut sperm yapımının daha da azalması söz konusu olabileceğinden istiyorsanız çok vakit kaybetmeden hekime başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder