Opr. Dr. Hande Akbaş İlaçla kistlerin büyümesi önleniyor
HABERİ PAYLAŞ

İlaçla kistlerin büyümesi önleniyor

Çikolata kistleriyle kendini gösteren endometriozis üreme çağındaki kadında görülüyor. Tekrarlayabilen kistlere gerekmedikçe müdahale edilmiyor. Anneliği şimdilik düşünmüyorsanız ilaçla kistlerin büyümesi engellenebilir.

Yumurtalar çatlamıyor

28 yaşındayım, 3 yıllık evliyiz. Bebeğim olsun diye tedavi görüyorum. Yumurtlama oluyormuş ama çatlamıyor. Neden böyle oluyor ve ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk önerim daha fazla vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız. Yumurtlama ya da başka bir sorununuz olduğu kesin. Çünkü 3 yıldır gebelik oluşmamış. Sebep hızlıca bulunup derhal sizi gebeliğe götürecek daha ileri yöntemlere ihtiyaç duymaktasınız.

Haberin Devamı

Çikolata kisti yeniden üredi

31 yaşındayım. Ameliyat oldum, çikolata kisti alındı ama tekrar üredi. Doktor ameliyat olacağımı söyledi. Acaba bu kistten kurtulmanın bir yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis ya da halk arasında çikolata kisti olarak ifade edilen, hastalık üreme çağındaki kadınlarda görülür ve her an nüks edebilir veya ilerleyebilir. Günümüzde çikolata kistlerine yaklaşım gerekmedikçe müdahale etmemektir.

Çocuğunuz yoksa kistlere yapılan müdahale yumurtalık rezervinizi ve doğurganlık şansınızı azaltacaktır. Eğer çikolata kistiniz 5 santimin üzerinde değilse ameliyat olmayın ve istiyorsanız hamile kalın. İstemiyorsanız da ilaç tedavilerinden birine başlayarak kistin daha fazla büyümesi engellenebilir.

Hiçbir tedavi yapılmadan beklerseniz büyüyecek, çıkarılsa bile kistleriniz menopoza kadar nüks edebilecektir. Mutlaka ameliyat gerekiyorsa üreme tıbbıyla ilgilenen ve lapaoroskopik cerrahi konusunda deneyimli bir hekime ameliyatı yaptırın.

Başarı şansı nedir?

31 yaşındayım. Polikistik over sendromum var. Üç yıldır bebeğim olmuyor, üç kez aşılama yapıldı. Doktor, tüp bebek aşamasına geldiğimi söyledi. Tüp bebeğin tutma şansı nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuz gibi düşünmekteyim. Artık aşılamadan sonraki adım olan tüp bebek yöntemine geçmenizde fayda var. Tüp bebeğin tutma şansı bu işlemde sizi takip edecek doktorun deneyimi, uygulanacak tedavi protokolü ve tedaviyi yaptırdığınız merkezin laboratuvar standartlarına bağlı olarak değişir.

Haberin Devamı

Bu sebeple işlemi kime ve nerede yaptırdığınızın önemi büyüktür. Başarılı ve deneyimli bir merkezde sizin durumunuzda bir çiftin gebe kalabilme ihtimali embriyo başına yüzde 35-40’lardadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder