Opr. Dr. Hande Akbaş İlaçlar sorunu ortadan kaldırmaz
HABERİ PAYLAŞ

İlaçlar sorunu ortadan kaldırmaz

Adet düzensizliğinden kaynaklanan sorunlarda doğum kontrol hapı veriliyor, kadının düzenli adet görmesi sağlanıyor. Ama bu ilaçlar altta buna sebep olan etkeni geçirmiyor, haplar bırakılınca sıkıntı yeniden başlıyor.

Karım kısır olabilir mi?

2 yıldır evliyim. Karımın adetleri çok düzensiz. Bazen 5 ayda, bazen 2 ayda bir adet görüyor. Gelen kan siyah gibi. Eşimde hormon bozukluğu mu var? Ben kısır olmasından endişe ediyorum. Doktora gitmekten çok korkuyor. Ne olur yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin adet düzensizliği büyük ihtimalle hormonal nedenlere bağlı ortaya çıkıyor. Adetlerini düzene sokamadığımız sürece kendi kendinize gebelik elde etmeniz güçleşir. Burada öncelikle düzensizliğin nedeni anlaşılmalıdır.

Haberin Devamı

Eğer menopoza girmek üzere olup yumurtalık rezervi çok az olduğu için adet düzensizliği varsa evet eşinizde kısırlık olabilir. Bazen de hastanın bol yumurtası olmasına rağmen adet düzensizliği görülür ki bu durum genellikle polikistik over sendromunun sık rastlanılan bir bulgusudur.

Size önerim vakit kaybetmeden eşinizle birlikte üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızdır.

Hamile kalır mıyım?

Düşük yaptım, 7 aydır adetim düzensiz. Doktorum doğum kontrol hapı verdi. Bu hapının adet düzensizliğinde etkisi nedir? Tedavim 3 ay sürecek. 3 ay sonra normale dönüp tekrar hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliği doğum kontrol ilacıyla tedavi edilmez. Doğum kontrol ilaçları sadece adetlerinizi düzenli görmenizi sağlar. Ancak altta buna sebep olan etkeni geçirmez. Dolayısıyla ilacı kestikten sonra sebep neyse adet düzensizliğinizi tekrar yaratma ihtimali yüksektir.

Ayrıca doğum kontrol ilacına devam ettiğiniz sürece hamile kalamazsınız. Size önerim üreme alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak öncelikle neden adet düzensizliği yaşadığınızı araştırın ki sonraki gebelik açısından sıkıntı yaşamayın.

İki kere kan geldi

28 yaşındayım, bekarım. Vajinamdan 2 gün arayla duru kan geldi. Adet kanı olmadığına eminim. İkinci kanama olmadan önceki akşam iştahsızdım. Çok fazla üşüyorum aynı zamanda midem bulanıyor. Göbek deliğimin etrafında ağrı var. Neden olabilir? Koronavirüs nedeniyle hastaneye gidemedim. Beni yönlendirir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, karın ağrısı, ara kanama ve iştahsızlık mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Koronavirüsün kontrolü sağlanmaya başlandığı için siz de gerekli önlemlerinizi alarak vakit kaybetmeden doktora başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder