Opr. Dr. Hande Akbaş İlaçlarla yaşam kalitesi artırılır
HABERİ PAYLAŞ

İlaçlarla yaşam kalitesi artırılır

Adet döneminde ağrıdan şikayetçiyseniz doktora başvurun ki sebebi bulunsun. Ortaya çıkan tabloya göre ya ağrı başlamadan ilaç verilerek yaşam kalitesi artırılır. Eğer ağrı kesiciler sonuç vermezse bir süre hormonal ilaçlar kullanılabilir.

Genetik tarama ne zaman yapılır?

33 yaşındayım. Aşılama öncesinde mutlaka genetik taraması yapılıyor mu? Ya da genetik tarama hangi durumlarda yapılıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genetik tarama aşılama öncesi yapılmaz. Sadece tüp bebek yöntemi sırasında yapılabilir. Bunun için de öncelikli gereklilik sizin ya da eşinizin genetik yapısında sorun olması veya peş peşe gebelik kayıplar yaşamanız. Bir de bu bebeklerde genetik bozukluk saptanması gerekir. Ancak bu koşullar altında embriyolara genetik tanı yapılmasının anlamı olur.

Haberin Devamı

İltihap geliyor, neden?

30 yaşındayım. 2 senelik evliyiz ve çocuğumuz olmuyor. Eşimle birlikte gerekli bütün test ve tahlilleri yaptırdık ama bende kist var, ara sıra iltihap geliyor. Pek çok doktora gittik ama hamile kalamıyorum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizdeki kistin ne olduğunu görmeden yorum yapamam. Ama yaşınız itibariyle hamile kalamamanız hemen hemen imkansız. Bu nedenle deneyimli bir üreme tıbbı uzmanına elinizde olan tüm tetkiklerle birlikte başvurmanızı ve gerekli yardımı almanızı öneririm.

Ağrı kesici faydasız

22 yaşında kızım. Adet dönemlerim hep ağrılı oluyor. Çok bulantım çekiyorum ve halsiz kalıyorum. Ağrılarımı geçiremiyorum. Bazen ağrı kesiciler bile fayda etmiyor. Bu ağrılar neden kaynaklanıyor? Nasıl geçirebilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizi muayene etmeden ağrının nedeni asla söylenemez. Nitekim ağrı tamamen fizyolojik olup yumurtlama ağrısı olabileceği gibi, birtakım yumurta kistlerine de bağlı olarak görülebilir. Size önerim kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmanız ve yumurtalıklarınıza bakılmasını sağlamanız. Kist yoksa o zaman ağrı başlamadan ağrı kesiciyi içmek yani adetten birkaç gün önce ilaca başlamak daha iyi sonuçlar verip yaşam kalitenizi artırabilir. Ama bu da işe yaramıyorsa hayat konforunuzu artırabilmek adına bir süre hormonal ilaçlara başvurulması gerekebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder