Opr. Dr. Hande Akbaş İleri yaşta risk daha yüksek
HABERİ PAYLAŞ

İleri yaşta risk daha yüksek

Haberin Devamı

35 yaş üzerindeki hamilelerde bebekte ve annede sorun çıkma ihtimali daha genç yaştakilere oranla fazla oluyor. Bu nedenle doktor kontrollerinizi hiç aksatmayın, size ne söylenirse onu yapın ki hem bebek hem de siz sağlıklı olun

Ne gibi riskler taşıyorum?


42 yaşındayım, 3 aylık hamileyim. Bebeğim için yaşımdan dolayı biraz endişeliyim. Ama onu doğurmayı çok istiyorum. İleri yaşta bir gebe olarak ne gibi riskler taşıyorum? Ne yapmam gerekiyor? CEVAP Değerli okuyucum, bildiğiniz gibi 35 yaşın üzerinde hamile kalan kadınlarda gebelik komplikasyonları genç yaştakilere kıyasla daha fazla. İleri yaş hamileliklerinde en sık görülen problem bebekteki down sendromu ve benzeri kromozomal bozukluklar. Bunun neticesinde erken dönem gebelik kayıpları da daha çoktur. İleriki dönemde ise gebeliğe bağlı diyabet hastalığı, erken doğum ve gebelik zehirlenmesi olarak geçen preeklampsi daha yüksek ihtimalle ortaya çıkar. Siz gebeliğin ilk dönemini aşmışsınız, kromozomal bozukluklar açısından dikkatli olmanızı, gebeliğin son döneminde de kan basıncı, kan şekeri ve erken doğum açısından sıkı takip edilmenizi öneririm.

[[HAFTAYA]]

Kanamam oluyor


32 yaşındayım. 3 yıldır doğum kontrol hapı içiyorum. Adet dönemi dışında siyah kanama oluyor, neden? CEVAP Değerli okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının en sık görülen yan etkileri arasında adet dönemleri arasında koyu kahve-siyah renkli lekelenmeler yer alır. Bu genellikle ilaca bağlı olabildiğinden sizi çok rahatsız etmesi durumunda muadili başka bir ilaca geçmekle genellikle bulgular kaybolacaktır. Bazen başlanmış olunan doğum kontrol ilacı düşük dozda olduğunda da bu yan etkiler ortaya çıkabildiğinden doktorunuza danışarak belki bir üst doz ilaca geçmeniz bu şikayetinizi ortadan kaldıracaktır. Nadiren ilacın vaktinde alınmaması, bazen unutulması halinde de lekelenme başlayabildiğinden size önerim doğum kontrol ilaçlarının saatlerine özen göstermeniz ve mümkün oldukça unutmadan almaya çalışmanızdır.

Cinsel yaşama ne zaman dönebilirim?

40 yaşındayım. Eylül ayının ortasında rahim ameliyatı oldum. Rahim büyümesi ve myom vardı. Patoloji sonuçları iyi geldi. Nelere dikkat etmem gerekiyor? Normal cinsel yaşama ne kadar sonra başlamalıyım? CEVAP Değerli okuyucum, ameliyatınızın üstünden neredeyse 4 hafta geçmiş olduğu için artık her açıdan eski yaşamınıza dönmeye başlayabilirsiniz. Her ne kadar rahminiz alınmış olsa bile yılda bir kez kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek muayene olmayı ihmal etmemeniz gerekir. Rahminiz olmasa bile vajinal smear aldırmalı ayrıca yumurtalıklarınız durduğu için ultrason ile mutlaka yumurtalıklarınızı düzenli olarak değerlendirtmelisiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder