Opr. Dr. Hande Akbaş İleri yaşta risk yüksek
HABERİ PAYLAŞ

İleri yaşta risk yüksek

Haberin Devamı

35 yaş sonrası gebeliklerde bebekte ve annede sorun çıkma ihtimali genç yaştakilere oranla daha fazla oluyor. Bu nedenle doktor kontrollerinizi hiç aksatmayın, size ne söylenirse onu yapın ki çocuğunuzu kucağınıza sağlıkla alabilin...

Ne gibi riskler taşıyorum?

42 yaşındayım, 3 aylık hamileyim. Yaşımdan dolayı endişeliyim. Ne gibi riskler taşıyorum? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Değerli okuyucum, sizin de bildiğiniz gibi 35 yaşın üzerinde hamile kalan kadınlarda gebelik komplikasyonları genç yaştakilere kıyasla daha fazla olmaktadır. İleri yaş hamileliklerinde en sık görülen problem bebekte görülen down sendromu ve benzeri kromozomal bozukluklardır.

Bunun neticesinde erken rastlanan gebelik kayıpları da daha yüksek olasılıkla görülür. Gebeliğin ileriki dönemlerinde ise gebeliğe bağlı diyabet hastalığı, erken doğum ve gebelik zehirlenmesi olarak geçen preeklampsi daha yüksek ihtimalle ortaya çıkar. Siz gebeliğin ilk dönemini aşmışsınız, kromozomal bozukluklar açısından dikkatli olmanızı, gebeliğin son döneminde de kan basıncı, kan şekeri ve erken doğum açısından sıkı takip edilmenizi öneririm.

Hamileyim, HPV var

3 aylık hamileyım ve HPV virüsüm olduğu söylendi. Test yaptırmadım, yaptırmak gerekir mi? Bir krem duymuştum. Acaba onu kullansam olur mu? Zararlı mı? Doktor “Yakabiliriz” dedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsüne bağlı olarak siğiller gelişebilir. Sizin de vajina içinde tarif ettiğiniz yapılar siğile benzemekte. Gebelikte bağışıklık sisteminin biraz zayıflamasıyla siğiller ortaya çıkabilir ve yayılma eğiliminde olabilir. Şu anda sadece 3 aylık hamile olduğunuzdan yakma veya dondurma işlemini bile önermem.

Öncelikle takip edilmesinde fayda olacaktır. Bazen bu siğiller kendiliğinden gerileyebilir. Aşırı yayılmadığı sürece gereksiz yere anestezi almamanız için dokunulmamasında fayda var. Gebelik sırasında siğilleri gidermek için piyasada bulunan hiçbir ilacı kullanamazsınız. Bu ilaçların bebek üzerinde zararlı etkileri bulunmaktadır.

Erken menopoz mu?

38 yaşında kadınım. Bu ay adet görmedim. Hamile değilim. Çünkü 3 yıl önce tüp bebek yöntemiyle hamile kalmıştım. Erken menopoza mı girdim? Hangi testleri yaptırayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önceden tüp bebek tedavisi görmüş olmak bir daha kadının asla kendi kendine hamile kalamayacağı anlamını taşımaz. Size önerim en azından idrarda bir gebelik testi yaptırarak hamileliği akıldan çıkarttıktan sonra menopoz ve diğer hormonal bozuklukların ayırıcı tanısı için bir uzmana başvurmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder