Opr. Dr. Hande Akbaş İleri yaştaysanız yumurtalara baktırın
HABERİ PAYLAŞ

İleri yaştaysanız yumurtalara baktırın

37 yaşından sonra kadınlarda doğurganlık belirgin olarak azalıyor. Bebek sahibi olmak istiyorsanız, yaşınız da varsa bir hekime gidip her iki yumurtalığınızda ne kadar yumurta var baktırmanız gerekir. Sorun çıkarsa ileri yöntemlerle çocuğunuzu kucağınıza almanız sağlanır.

Yumurtalık rezervi nedir?

41 yaşındayım, yeni evlendim ve bebek istiyorum. İnternette yumurta rezervinin yıllar içinde azaldığını okudum. Acaba durumun nedir? Yumurta rezervinin ne olduğunu açıklar mısınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurta rezervi bebek sahibi olabilme ihtimalinizi, yani her iki yumurtalığınızda ne kadar yumurtanız kaldığını gösterir. Özellikle 37 yaşından sonra doğurganlık dramatik olarak azalır.

Haberin Devamı

Siz 41 yaşındasınız. Önerim hemen üreme tıbbıyla ilgilenen bir uzmana başvurarak durumunuzu öğrenmeniz. Normalse bile 6 ay içinde gebe kalamazsanız daha ileri yöntemlere başvurmanızdır.

Yumurtalık rezervini gösteren FSH, AMH gibi birçok testler olsa bile bizim en çok güvendiğimiz yöntem ultrasonda yumurta taslak sayınızın deneyimli bir göz tarafından incelenmesidir.

Adetim çok düzensizleşti

27 yaşındayım. Son 2 aydır kıllanmam arttı ve adetim düzensizleşti. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle kadın doğum uzmanına başvurmalı ve ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınıza baktırmalısınız. Sonrasında doktorunuz sizden şikayetlerinize yönelik birtakım kan testleri isteyerek altta yatan hormonal bir düzensizlik olup olmadığını araştıracaktır.

Gerek yaşınız gerek şikayetlerinize baktığımda sizde polikistik over sendromu bulunma ihtimali çok yüksek gibi duruyor. Bunu muayene ve kan testlerinizi gördükten sonra doktorunuz netleştirecek. Ardından şikayetlerinize yönelik ilaç başlayacaktır.

İLAÇ KULLANDIM

32 yaşındayım, 2 yıldır evliyim. 12 yıldır tedavi görüyorum. 5 aydır adet görmüyorum. Evlenmeden önce adetlerim çok düzensizdi. Beyninde beze olduğunu söylediler. Sonra “Yok” dediler. İlaç kullandım ama adet göremedim. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir defa iyi bir merkezde beyin MR’ı çektirerek beyninizde herhangi bir sorun var mı yok mu baktırın. Yoksa üreme tıbbı alanında uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun ki adetlerinizin neden düzensiz olduğu anlaşılsın. Yumurtalık rezervinize bakılmalı gerekirse bazı hormonal testler uygulanmalıdır. Ancak bundan sonra nasıl bir yol izleneceğine karar verilebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder