Opr. Dr. Hande Akbaş İlerledikçe annelik şansınız azalabilir
HABERİ PAYLAŞ

İlerledikçe annelik şansınız azalabilir

Endometriozis menopoza yani adetten kesilinceye kadar süren, zamanla da ilerleyen bir hastalık. Eğer çocuk sahibi olmak istiyorsanız vakit kaybetmeden doktora başvurun ki gerekli testler yapılsın.

Eşim kısır mı?

İki yıldır evliyim. Karımın adetleri çok düzensiz. Bazen 5 ayda, bazen 2 ayda bir adet görüyor. Kanaması da değişiyor, bazen çok az, bazen fazla. Gelen kan siyah. Eşimde hormon bozukluğu mu var? Kısır olmasından endişe ediyorum. Doktora gitmeye korkuyor. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin yaşadığı adet düzensizliklerinin altında büyük ihtimalle hormonal bozukluk olmalı. Aksi taktirde her kadın gibi kendisinin de 21-35 günler arasında düzenli olarak adet görmesi beklenirdi. Doktora gitmeye korkmak yerine bir an önce üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurmalı ve düzensizliğin sebebi açıklığa kavuşturulmalıdır.

Haberin Devamı

Bazı hormon bozuklukları tedavi edilebildiği için kısır mıdır muayene etmeden asla bir yorum yapılamaz. Düzensizlik yumurta rezervinin azalmış olmasından kaynaklanıyorsa o taktirde bu bir kısırlık nedeni olabilir ve bir an önce bir uzmanın yardımını almanız gerekebilir.

Hamile kalmama engel mi?

34 yaşındayım ve ikinci kez anne olmak istiyorum. İlkinde sorun yoktu ama şimdi hamile kalamıyorum. Bir yıldır uğraşıyoruz. Doktorum “Endometriozisin var” dedi. Bu hamile kalmamı ne kadar engeller? Çok tehlikeli bir durum mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem endometriozisinizin olması hem de yaşınızın 34 olması gebe kalamamış olmanızın sebebi olabilir. Ayrıca ilk çocuğunuzdan sonra nasıl korunduğunuz, doğum şekli gibi nedenler de bazen ikinci bebek için sorun yaşamanıza sebep olabilir. Daha fazla beklemek yerine bu alanda deneyimli bir hekime başvurun ve gerekli tetkikler yapılmaya başlansın. Endometriozis ilerleyici bir hastalık olduğundan bir süre sonra gebelik şansınızı iyice azaltabilir.

Rahim filmi istendi

Sekiz aydır korunmuyorum. Yaşım 30, altı yıllık evliyim. Eşimin sperm testi normal. üç kez ilaç kullandım ve çatlatma iğnesi yapıldı. Doktorum “Bu ay gebelik gerçekleşmezse rahim filmi çektiririz” dedi. Bir de bir sene olmadan çektirmem sıkıntı olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalığı uyarıcı bir ilaca başlanmadan önce yapılacak en doğru yaklaşım kadının tüplerinin fonksiyonlarının sağlıklı olduğunu araştırmaktır. Bunun için de rahim filmi bu ilaçlara başlamadan önce çekilmelidir.

Kaldı ki sizin yaşınızda, eşiniz de normalken sekiz ay içinde niçin bu ilaçlara başlanıyor? Bu alanda yıllarını geçirmiş bir hekim olarak anlamam mümkün değil. Size önerim çocuk istiyorsanız üreme tıbbı alanında tecrübeli bir hekime başvurmanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder