Opr. Dr. Hande Akbaş İlerledikçe şansınız azalabilir
HABERİ PAYLAŞ

İlerledikçe şansınız azalabilir

Neden adet görmedim?

Adetim geçeli 1 ay oldu. Yirmi gün önce doktora gittim, kan testi yaptı. Sonuç 0.100 negatif çıktı. Adet söktürücü ilaç verdi, içtim. Neredeyse 15 gün oldu ama hâlâ adet görmedim. Acaba normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muayenede rahim duvarı yani endometriyum kalınlığı tedaviye alacağımız yanıtı önceden tahmin etmemize yarar. Gebelik testiniz negatif. Söktürücü ilaca da yanıt alamadıysanız yumurtalık rezerviniz çok azalmış, yani menopoza girecek olabilirsiniz.

Önerim bir doktordan daha fikir alın. Gerekirse sizden hormonal tetkikler istenilerek durumunuz net şekilde aydınlatılabilir.

Haberin Devamı

Hamile kalmama engel mi?

34 yaşındayım ve ikinci kez anne olmak istiyorum. İlkinde sorun yoktu. Şimdi hamile kalamıyorum, 1 yıldır uğraşıyoruz. Doktor “Endometriozisin var” dedi. Bu hamile kalmamı ne kadar engeller?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis ve yaşınızın 34 olması gebe kalmanızı engelleyebilir. Ayrıca ilk çocuğunuzdan sonra nasıl korunduğunuz, doğum şekli gibi nedenler de bazen ikinci bebek için sorun yaşamanıza sebep olabilir.

Daha fazla beklemek yerine bir an önce bu alanda deneyimli bir hekime başvurun ve gerekli tetkikler yapılmaya başlansın. Endometriozis ilerleyici bir hastalık olduğundan bir süre sonra gebelik şansınızı iyice azaltabilir.

Yaşım yüzünden mi?

32 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. İlişkide ağrı, akıntım oluyor. Adetlerim düzenli ama kısa sürüyor. Bebek istiyorum, hamile kalamıyorum. Yaşım etkili mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal şartlarda yaşınız hamile kalamayacak kadar ileri değil. Altta yatan neden var mı diye araştırılmalı. İlişkide ağrının birçok nedeni olabilir ama akıntı çoğunlukla vajinal enfeksiyonlara bağlı ortaya çıkar. Kadın doğum muayenesiyle hem ilişkideki ağrı nedeni hem de varsa enfeksiyonun sebebi anlaşılacaktır.

Bu sırada smear de yaptırarak rahim ağzı kanseri taramasından geçmiş olursunuz. Neden bebek sahibi olamadığınızın da araştırılmasını istiyorsanız en iyisi üreme tıbbı alanında uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun ki tek seferde her şeye bakılabilsin.

Haberin Devamı

Ne zaman sağlığıma kavuşurum?

28 yaşındayım. Bir süre önce düşük yaptım. Ne zaman tam olarak sağlığıma kavuşabilirim? Ne zaman hamile kalırım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düşükten sonra kanda gebelik hormonu 5 değerinin altına indiyse, düşük kürtajla sonlandırıldıysa o zaman 4-6 hafta içinde göreceğiniz ilk adetle vücudunuz normale dönmüş olur. Ama bu durumun psikolojik boyutu da olduğundan hem bebeğinizi neden kaybettiğinizin araştırılması hem de toparlanmanız açısından 2-3 ay dinlenmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder