Opr. Dr. Hande Akbaş İlerlemesin diye ilaç veriliyor
HABERİ PAYLAŞ

İlerlemesin diye ilaç veriliyor

Çikolata kistleri eğer tedavi edilmezse menopoza kadar ilerliyor, kadının doğurganlığını etkileyebiliyor. Bu kistler ameliyat edilseler bile tekrarladığı için mutlaka ilaç verilerek ilerlemesi engellenmeli.

Endişeliyim

42 yaşındayım. 5 gün önce lekelenme tarzında 3 gün akıntı oldu. Bu sabah bhcg baktırdım sonucu yazıyorum. Bu beklenmedik bir gebelikti. Kimyasal veya dış gebelik olabilir mi? Memelerimde hassasiyet ve kasıklarıma vuran sancılarım var. Bu yaşta gebelik için ne öneririsiniz? Risk oranının yüksek olduğunu farkındayım.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, beklenmeyen bir gebelik olduğuna göre tam olarak ne zaman hamile kaldığınızı bilmiyorsunuz. Bu ay geç yumurtlama olmuşssa ve gebeliğiniz yaklaşık 4’üncü haftalarıysa bu değer son derece normal bir gebeliğin göstergesi de olabilir. Yaşınızdan dolayı tabii riskli bir gebelik olacak. Ama ikinci bebeği istiyorsanız bu son sanşınız olabilir.

Gebeliğin sağlıklı olup olmadığını zaten bhcg değeri 300’ken anlamak mümkün değil. 1 hafta içinde hızlıca karar verip sonra ilk ultrasona girmek için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmeniz gerekiyor.

Yaşınızdan dolayı yakın takip edilir ve gerekli testleri vaktinde yaptırırsanız sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Hamile kalabilir miyim?

31 yaşındayım, geçen yıl 5.5 santimlik çikolata kisti için ameliyat oldum. Ameliyattan sonra doğum kontrol hapı verilmedi. 6 ay sonraki kontrolde biri 2.5 santim, diğeri 3 santim olan yeni kistler çıktı.

Doktor doğum kontrol hapı verdi ve 2 yıl kullanmamı istedi. Seneye yaza evleneceğim. Evlenince 1 yıl çocuk istemiyoruz. Gebe kalma şansım düşük mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis nedeniyle yapılan ameliyata bağlı olarak yumurtalık rezerviniz bir miktar azalmış olabilir. Sonrasında tekrarlama riskini azaltabilmek adına bunu baskı altında tutacak bir ilaç kullanmış olsaydınız o zaman belki bu yeni kist gelişmezdi.

En azından bundan sonrası için kesinlikle hamile kalmayı planlayıncaya kadar çikolata kistinin ilerlemesini engelleyici ilaçlardan birini kullanın. T

Haberin Devamı

üp bebekle uğraşan uzmanlar olarak gerekmedikçe çikolata kistlerinin cerrahi olarak çıkarılmasına karşıyız. Çünkü bu ameliyatlar endometriozisi tam geçirmediği gibi hastanın mevcut rezervini yitirmesine sebep oluyor. Hele bir de bu ameliyat deneyimli ellerde yapılmazsa hasta menopoza girebilir. Mutlaka düzenli kontrole gitmenizi öneririm.

Karın ağrısı normal mi?

20 yaşında kızım, sürekli karnım ağrıyor. Adet göreceğim zaman kasıklarıma kramp giriyor. Ağrılar adet görmeden 4 gün önce başlıyor. Ciddi bir hastalığım olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ağrılı adet gören hastalarda ilk elenmesi gereken hastanın yumurtalıklarında kistik yapının olup olmadığının araştırılmasıdır. Bunun için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına mauyene olmanızı öneririm.

Eğer kist veya başka bir patoloji tespit edilmezse o zaman bu ağrılar etkili yumurtlamanızın sonucu olabilir ve doktorunuz acının hafiflemesi için uygun ilacı başlayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder