Opr. Dr. Hande Akbaş İlişki sırasında kanama oluyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

İlişki sırasında kanama oluyor mu?

Kadınlara rahim ağzında yara olduğu söyleniyor.

Bu yara görünümü çoğu kez tedavi edilmemiş enfeksiyonlara bağlı oluşuyor.

Smear alındı, sonuçlar temiz çıktıysa, ilişkide de kanama olmuyorsa sorun yoktur.

Rahim alınmalı mı?

47 yaşındayım, rahimde polip, kist, myom bulundu. Ağustos’ta operasyon geçirdim. Pataloji temiz. Doktorlar rahmin alınması gerektiğini söylüyor. Adet kanamalarım çok şiddetli oluyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, patoloji sonucunun temiz çıkması güzel haber. Kanamalarınız muhtemelen myomunuzdan kaynaklanır. Genel yaklaşımım kötü huylu bir şey yoksa rahim ve yumurtalıkları 50 yaşından önce almamak.

Haberin Devamı

Bebeğe zarar verir mi?

2 aylık kızım var. Eşimle çocuk sahibi olmaya karar vermeden önce doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Şimdi ne yapayım? Haplar emzirdiğim çocuğuma zarar verir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, emziren annelerde doğum kontrol ilacı kullanılması sakıncalıdır. Doğum yapmış kadınlarda en iyi yöntem spiral denilen rahim içi araç yerleştirilmesidir. Bebekle uğraşırken düzenli hap kullanmak kolayca unutulabildiği için bu yöntemin kullanımı da sizin için daha rahat olacaktır. Ayrıca aylık ya da 3 aylık yapılan birtakım iğneler mevcut onu da emziren annelere önerebiliyoruz.

Yara donduruldu

40 yaşındayım. Yanma ve ağrım var. Adet günü yaklaştıkça yanma artıyor. Doktor “Yara var” dedi. Donduruldu ama bitmiyor. Bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzında yara var dedikleri şey aslında kadınlarda uzun süren vajinal enfeksiyonların tedavi edilmemesine bağlı oluşuyor. Smear alındıysa, temiz çıktıysa, ilişki sonrası kanama yoksa rahim ağzınıza müdahalede bulunulmasın. En önemli yaklaşım enfeksiyonu gidermek olacaktır.

Hasar yokmuş

30 yaşında, 5 yıllık evli kadınım. Bir kez kürtaj oldum, bir daha da hamile kalmadım. Bana polikistik over sendromu olduğumu söylediler. Ayrıca rahim filmlerimde kürtajdan dolayı herhangi bir hasar oluşmadığını belirttiler.

Çocuk sahibi olmam için tüp bebek öneriyorlar. Bemim asıl sorum kürtajdan dolayı çocuğumun olmama ihtimali var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sonrası bazen komplikasyon gelişirse buna bağlı olarak ileride doğurganlığınız etkilenebilir. Bu hasar da en çok rahim filmi çekilerek anlaşılabilir. Bu filmi görmeden sizde herhangi bir sorun var mı söyleyebilmem mümkün değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder