Opr. Dr. Hande Akbaş İlk 1 yılda taşlar yerine oturacaktır
HABERİ PAYLAŞ

İlk 1 yılda taşlar yerine oturacaktır

Ülkemizde kızlarda adet görme yaşı 9-12 arası. İlk 1 yıl içinde yani taşlar yerine oturana kadar adet düzensizliğini normal karşılıyoruz. Ama sorunlar sürüyorsa bu sürenin sonunda doktora gitmelisiniz.

Tekrarlayacak mı?

33 yaşındayım. 2 ay önce hamile kaldım, dış gebelikmiş. Operasyona gerek olmadığını söyledi. Dış gebelik tekrarlar mı? Anne olabilecek miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadında bir kere dış gebelik olması ne yazık ki bu durumun tekrarlama riskini arttırır. Dış gebelik genellikle tüplerde; enfeksiyon, çikolata kistleri veya geçirilmiş karın içi ameliyatlara bağlı olarak oluşan hasarlara bağlı ikincil gelişen bir durumdur. Bu hasar, dış gebelik ilaçla sonlandırılmış olsa dahi devam ettiğinden, cenin gelişim aşamasında tüplerden yine rahme ilerleyip ikinci bir dış gebeliğe yol açabilir. Bundan sonra bir süre denemenize rağmen gebe kalamazsanız o zaman üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurarak tüplerinizin durumunun baktırın.

Haberin Devamı

Vücut kabul etmiyormuş

28 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Erken menopoz teşhisi konuldu. 2 kez yumurta donasyonu yapıldı ama kimyasal gebelik oldu. Yurt dışındaki doktor "Rahimde yapısal bozukluk olabilir ya da vücut embriyoyu kabul etmiyor olabilir” dedi, Rahim filminde sorun yoktu. Rahim kalınlığı transferde 11 mm olmuştu. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genç yaşınızda menopoza girdiğiniz için kendi kendinize gebe kalma şansınız yok. Ülkemizde yumurta bağışı uygulanmıyor. Siz yurt dışına başvurmuşsunuz. İki tüp bebek denemenizde de düşük yapmanızı mutlaka araştırmak gerekir. Rahimde yapısal bir kusur olsaydı hem rahim filminizde hem de ultrasonda görünürdü, bence tüplerinizle ilgili ya da eşinizin spermiyle ilgili sorun olabilir. Mutlaka bu konuda deneyimli bir uzmana tüm tetkiklerinizle birlikte başvurarak ikinci bir fikir alın.

Adetlerim dengesiz

17 yaşında kızım. Adet dönemlerim dengesiz geçiyor. Kansızlık sorunum var. Çok az adet görüyorum. Sizce neden böyle oluyor? Bunun nedeni kansızlık mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet görmeye başladıktan ilk 1 yıl içinde adet düzensizliğini doğal kabul edebiliyoruz. Ama bunun 17 yaşına kadar devam etmesi hormonal bir bozukluk yaşadığınızı gösteriyor. Adetlerinizin az olmasına rağmen kansızlık tespit edilmesi muhtemelen sağlıklı beslenmemenize bağlı olmalı. Kansızlık az adet görmenizin bir nedeni olamaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder