Opr. Dr. Hande Akbaş İnceleme yapılarak risk azaltılmalı
HABERİ PAYLAŞ

İnceleme yapılarak risk azaltılmalı

Erken dönemde düşüklerin yüzde 60’ı genetik bozukluklar nedeniyle oluyor.

Yeni gebeliğe başlamadan çiftin genetik testleri yapılmalı, kanama pıhtılaşma sorunları var mı bakılmalı, rahim filmi çekilirek yumurtalık ve tüplerin durumu incelenmeli ki düşük riski en aza insin.

2 kez düşük yaptım

33 yaşındayım, anne olmak istiyorum, 2 kez düşük yaptım. Doktorun söylediğine göre yumurtalıklarım çalışmıyormuş. Tedavisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıklarınız çalışmıyor olsaydı düşük değil, hamile kalamama söz konusu olurdu. Erken dönemde gebelik kayıplarının yüzde 60’ı genetik bozukluklardan kaynaklanır. Öncelikle sizin ve eşinizin genetik testleri yapılmalı.

Haberin Devamı

Sizde kanama ve pıhtılaşma ile ilgili bir bozukluk var mı, bakılmalı. Rahim filmi çekilerek, rahminizde doğuştan gelen yapısal bir bozukluk, tüplerde sıkıntı var mı araştırılmalı. Araştırmalar sonucunda sorun tespit varsa tedavi uygulanarak bir daha düşük yaşama ihtimaliniz en aza indirilir.

Çocuk sahibi olamadık

26 yaşında, 8 aylık evli kadınım. Bir süre önce akıntı şikayetiyle doktora gittim. Doktor, vajinal yoldan kullanılan bir tablet verdi. Eşimle 3 aydır korunmuyoruz ama çocuk sahibi olamadık. Bu akıntı yüzünden olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonlara sık rastlanır. Makat bölgesi, tuvalet, havuz gibi dış kaynaklardan enfeksiyon alabileceğiniz gibi partnerinizden de almış olabilirsiniz. Çoğu kez partnerinizin de tedavisi gerekir. Aksi taktirde sizi iyileştirsek bile partneriniz iyileşmediği sürece size her ilişkide aynı enfeksiyonu tekrar bulaştırır.

Gereksiz yere uzun süre antibiyotik kullanırsınız. Korunmayı bırakalı sadece 3 ay olmuş, yaşınız henüz genç olduğunuzdan size önerim en az 9 ay daha kendi kendinize denemeniz. Bu süre sonunda halen gebe kalamazsanız o zaman bir uzmana başvurun.

Sürekli test yaptırıyorum

14 ay önce şüpheli ilişkim oldu. Korunmamıştım. 10 kere farklı aylarda HIV testi yaptırdım, negatif çıkıyor. Anti depresan ilaçlar testi etkiler mi? Yeniden test yaptırsam mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, şüpheli ilişkinizin üzerine bence yeterince anti hiv testi yaptırmışsınız. Kaygınızı anlıyorum ama birlikte olduğunuz kişi AIDS olsa bile bir defalık ilişkiyle size geçmiş olma ihtimali düşüktür. Yine de bu testi yılda bir kez yaptırabilirsiniz. Hep negatif çıkıyorsa artık rahatlamanızda fayda var.

Haberin Devamı

Anti depresan ilaçlar bu testin sonucunu etkilemez, yani HIV almışsanız yokmuş gibi göstermez. Özellikle bu aralar biraz rahatlamanız açısından anti depresana başlamış olmanızın doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder