Opr. Dr. Hande Akbaş İnceleme yapılarak risk en aza indirilmeli
HABERİ PAYLAŞ

İnceleme yapılarak risk en aza indirilmeli

Erken dönemde düşüğün nedeni yüzde 60 genetik bozukluklar oluyor. Yeni gebeliğe başlamadan önce çiftin genetik testleri yapılmalı, rahim filmi çekilmeli. Düşük riski en aza indirilmeli.

İkizlerim olur mu?

Eşim ve sağlıklıyız. 34 yaşındayım. Beklemeye zamanımız yok. İkiz istiyoruz. Onlar da bir kız, bir erkek olsalar diye düşünüyoruz. Bu konu için tüp bebek merkezine gittik ve bilgi aldık. Tüp bebek haricinde ilaçla ikiz çocuklarımız olabilir mi? Cinsiyet belirlemesi yapılabilir mi? Bize ne tavsiye ederseniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim kendi kendinize gebe kalmayı denemenizdir. Eğer ailenizde ikiz gebelik hikayesi varsa sizde de doğal olarak görülebilir. Sizin yaş grubunuzdaki hastalara Türkiye’de yasal olarak 1 embriyo transferi yapılıyor. Ayrıca cinsiyet tayini yasak. Ülkemizde ikiz gebelik şansınız tüp bebekle bile bulunmamaktadır. Eğer cinsiyet seçimi konusunda çok ısrarcıysanız o zaman yurtdışına gidebilir, bu işlemi orada yaptırabilir, iki embriyo yerleştirtebilirsiniz. Ama her embriyonun tutunma ihtimali yoktur.

Haberin Devamı

İki kez düşük yaptım

34 yaşındayım, anne olmak istiyorum. Bugüne kadar 2 kez düşük yaptım. Doktorun söylediğine göre yumurtalıklarım çalışmıyormuş. Tedavisi var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıklarınız çalışmıyor olsaydı düşük değil, hamile kalamamanız söz konusu olurdu. Kaldı ki 2 kez gebe kalmışsınız. Erken dönemde gebelik kayıplarının yüzde 60’ı genetik bozukluklardan kaynaklandığı için sizin ve eşinizin genetik testleri yapılmalı. Sonrasında sizde kanama ve pıhtılaşma ile ilgili bir bozukluk var mı ona bakılmalı. Son olarak rahim filmi çekilerek acaba rahminizde doğuştan gelen yapısal bir bozukluk, tüplerinizde sıkıntı var mı araştırılmalıdır. Tüm bu yapılan araştırmalar sonucunda bir sorun tespit edilebilirse bu soruna yönelik tedavi uygulanarak bir daha düşük yaşama ihtimaliniz en aza indirilmeye çalışılacaktır.

Kanser olur muyum?

52 yaşındayım. Menopozda ateş basması ve terleme gibi şikayetlerim oluyor. Doktorum hormon vermek istedi. Ama kanser olmaktan korkuyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon replasman tedavisi menopoz ile ilgili birçok belirtiyi azaltsa da bahsettiğiniz kanser noktası karmaşık bir konudur. Son yıllarda yapılan çok geniş kapsamlı sayıda kadının dahil edildiği bir çalışma hormon replasman tedavisinin meme kanseri riskini artırdığını ortaya koymuştur. Sizin için en doğrusu bir kadın doğum uzmanına başvurarak hormon tedavisinin riskleri, faydaları ve alternatif tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi alıp doktorunuzla birlikte karar vermeniz olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder