Opr. Dr. Hande Akbaş İyileşme şansınızı azaltmayın
HABERİ PAYLAŞ

İyileşme şansınızı azaltmayın

Kötü kokulu akıntı vajinal enfeksiyonun en baş sebebi. Gecikmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidip tedaviye başlamalısınız. Enfeksiyon kronikleştikçe tedaviyle iyileştirilme ihtimali azalıyor, unutmayın.

Kızımın akıntısı var

Kızım 15 yaşında, çok fazla akıntısı var; renkli ve kokulu. Bu akıntıdan dolayı koyu renkli iç çamaşırlarının rengi çamaşır suyu değmiş gibi açılıyor. Bize ne tavsiye edersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kız çocukları okulda ortak tuvaletleri kullandıkları, bazen de genital bölgeyi önden arkaya temizlemek yerine yanlışlıkla arkadan öne temizledikleri için vajinada enfeksiyon gelişebilir.

Haberin Devamı

Size önerim kızınızı bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına götürmeniz. Gerekirse kızlık zarına zarar vermeden kızınızdan vajinal kültür de alınarak etkene yönelik tedavi yapılabilir.

Neden lekelenme oluyor?

Kimyasal gebelikle sonuçlanan tüp bebek denemesinden sonra ikinci kez tedaviye başladık. Doktorum ilk denemeden önceki ay doğum kontrol hapı verdi.

Bu sefer birkaç tane hap içtim, kahverengi lekelenme oluyor. Birincisi doğum kontrol hapı neden veriliyor? İkincisi de bu lekelenmeler normal mi, transfer ertelenir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüp bebek tedavisinden önce bazen doğum kontrol ilacı verilmesinin nedeni şu: Yumurtalıklarınızda kistiniz olması ve geçirilmesi ya da kist oluşmadan bir sonraki adette tedaviye başlayabilmek.

Hapın sonlarına doğru görülen lekelenemelerin en sık rastlanılan nedeni hastanın ilacın saatini biraz geçirmesi veya kullanmayı atlamış olmasıdır. Bu nedenle ilaç saatinizde çok oynamalar olmadan kullanmaya özen gösterin ve ilacı kutu bitinceye kadar asla bırakmayın.

İlişkiye girmek istemiyorum

25 yaşındayım. Kötü kokulu akıntım var, eşimle ilişkiye girmek istemiyorum. Sizce sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kötü kokulu akıntı vajinal enfeksiyonların en baş sebebidir. Bu nedenle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı ve tedaviye bir an önce başlamalısınız.

Enfeksiyon kronikleştikçe tedaviyle iyileştirilme ihtimali de, kısa sürede iyileştirilme ihtimali de azalır. Ayrıca eşinizle birlikte tdavi etmek, tedavinin nüks etmemesi açısından büyük önem taşır.

Haberin Devamı

Gebe olabilir mi?

Kız arkadaşımla ilişki yaşadım, korundum. Kız arkadaşım hamilelik belirtileri olduğunu söyledi. Adet gördü, bu sırada gebelik testi yaptı. Negatif çıktı.

Aradan bir hafta geçti, şimdi yine kasıklarda ağrılar ve ara ara bulantıları olduğunu söylüyor. Adet gününe 16 gün var. Kan testi yapsak kesin sonuç alır mıyız? Biz 1 Şubat’ta ilişkiye girdik, bize yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik testi negatif çıktıysa, üzerine kadın adette gördüyse o ay için hamilelik söz konusu olamaz. Eğer her ay bu tür kokularla yaşamak istemiyorsanız o zaman güvenirliği daha yüksek bir yöntemle korunmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder