Opr. Dr. Hande Akbaş İyileştiğiniz zaman anne-baba olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

İyileştiğiniz zaman anne-baba olabilirsiniz

Bazı hastalıkların tedavisi nedeniyle sperm ya da yumurta üretimi duruyor ya da kromozomlar bozuluyor. Tedaviden önce yumurta ve sperm dondurursanız iyileşince tüp bebekle çocuğunuz olabilir.

Tüp bebek için başvurduk

Tüp bebek için tedaviye başlayacaktık. Eşim 5-6 yıl önce lenfoma oldu, kemoterapi gördü. Doktorumuz, spermlerden bir havuz oluşturup sağlıklı olanları seçecekti. Eşimin hastalanmadan önce dondurulmuş spermleri getirmemizi söyledi. Eşim bunu istemiyor. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kemoterapi ve radyoterapiye bağlı olarak sperm veya yumurtanın üretiminin durması, DNA’sında kırılma veya kromozomlarında bozulma meydana gelebilir. Genellikle bu tedaviden önce çocuğu yoksa mutlaka hastaya yumurta veya sperm dondurma seçeneği sunulmalı. Eşinizin tedavisinin üzerinde 9 yıl geçmiş ve sperm üretimi tekrar başlamış.

Haberin Devamı

Genetik hasar oluşmuş olsa bile bu kadar uzun yıllar sürmesi beklenmez. Şu anda mevcut meniden alınan spermlerle tüp bebek deneyebilirsiniz. Denemede spermlerin döllenme kapasitesi çok kötü olursa, gelişen embriyolar iyi olmazsa o zaman tedavi öncesi donduruluna başvurmanın daha akıllıca olduğunu düşünüyorum.

Hangisi daha uygun?

30 yaşındayım, 4.2 santim çikolata kistim var. İki yumurtalığımda da birden fazla bulunuyor. bir senedir tedavi görüyorum, gebe kalamadım. Rahim filmim temiz çıktı. Sizce ameliyat mı olmalıyım yoksa tüp bebek mi yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleriniz ameliyat için sınır boyutta. Bir senedir beklemenize rağmen gebelik olmadıysa fazla vakit kaybetmenizi önermem. Çünkü bekledikçe kistlerinizin büyüme ihtimali yüksek. Anne olmak istediğiniz için bunların büyümelerini engelleyecek ya da yavaşlatacak bir ilaç da içemeyeceğiniz için bir an önce gebe kalmanız önemlidir.

Yeterince beklediğiniz için bence ameliyat olmadan önce 1 kere tüp bebek deneyin. Eğer gebelik elde edemezseniz laporoskopi gündeme gelebilir. Ama cerrahi tedavi için henüz erken olduğu kanaatindeyim.

Hamile kalır mıyım?

Üç aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Geçtiğimiz günlerde ilacımı almayı unuttum ve ilişkiye girdim. Acaba hamile kalmış olabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğu unutulmadığı sürece içilmeye başlandıktan sonra ilk 1 ay içinde yaklaşık yüzde 99’a kadar yükselir. Eğer 1 gün almayı unuttuysanız, ertesi gün bir önceki güne ait olanı da alarak yani o gün 2 tablet kullanarak korunmaya aynen devam edebilirsiniz. Ama 2 günden uzun süre unutursanız, koruyuculuk azaldığından o ay için eşiniz de korunmadıysa gebe kalma riskiniz var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder