Opr. Dr. Hande Akbaş İzlenecek yolu yumurtalık rezervi gösterir
HABERİ PAYLAŞ

İzlenecek yolu yumurtalık rezervi gösterir

Gebe kalamayan kadınların mutlaka yumurtalık rezervi değerlendirilmeli. Ultrasonla yapılan bu tarama sırasında doktorunuz durumunuza bakacak ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini size anlatacaktır...

Siğiller geçer mi?

28 yaşındayım, 1 yıldır erkek arkadaşım var. Bende siğiller çıkmaya başladı. Bunlar kendiliğinden geçer mi? Ne yapmam gerekir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğil dediğimiz yapılar Human Papilloma Virüs yani HPV denilen bir virüse bağlı ortaya çıkar. Çoğunlukla kendiliğinden geçmez. Hızla çoğalabildikleri için bir kadın doğum ya da cildiye uzmanının görmesi gerekir. Tekrar ortaya çıkma ihtimalini de azaltmak için beslenmenize, sağlığınıza dikkat etmeli, içiyorsanız sigaradan uzak durmalı ve bağışıklık sisteminizi hep güçlü tutmalısınız.

Haberin Devamı

Gebe kalır mıyım?

30 yaşındayım. 6 aydır korunmuyoruz. Adetin 3’üncü günü tahllillerimi yaptırdım. Sonuçları yazıyorum. 2 farklı doktora gittim. Biri tüp bebek önerdi, AMHH değerinin yanlış olduğunu söyledi. Diğer doktor ilaç vererek yumurta takibi yapmayı önerdi. Sizce doğal yoldan gebe kalır mıyım? FFSHH değeri aydan aya farklılık gösterir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH aydan aya farklılık gösteren bir hormon olmakla beraber 12’ye kadar rezervinizin çok kötü olmadığını düşündürür. En iyisi ultrasonda yumurtalık rezervinizin değerlendirilmesi. Gerek FSH gerekse AMH hormonu ultrasona yardımcı tanı tetkikleridir. Bu konuda deneyimli bir gözün ultrasonda göreceği rezerv size nasıl bir yol almanız gerektiği konusunda kesinlikle yol gösterici olacaktır. Bu iyiyse ve eşinizin spermleri normalse o zaman belki 6 ay daha denemenizin zararı olmaz.

İlaç kullanıyorum ama...

1 yıldır evliyim, 2 aydır yumurtlamayı artıran ilaç kullanıyorum. Ama sonuç alamadık. Eşimde de bende de sorun görünmüyor. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süredir kullandığınız bu ilaç ile sonuç alamadıysanız öncelikle bu konuda uzman birine başvurun. Her şeyin yeterince iyi araştırılıp araştırılmadığından emin olun. Halen bir sebep bulunamaması durumunda o zaman aşılama, tüp bebek gibi daha sonraki aşamalara geçmenizi öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder