Opr. Dr. Hande Akbaş Kadınlık hormonu azalmışsa
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlık hormonu azalmışsa

Haberin Devamı

Bazen kadınlar vajinal kuruluktan şikayet eder. Enfeksiyonlar nedeniyle ya da gebelik ve sonrasındaki dönemde bu sorun yaşanabilir. Yumurtalık rezervinize baktırın. Azalan kadınlık hormonu östrojen kuruluğa neden olabilir

Rezervim çok mu kötü?

Adetimin 2. günü hormon tahlilleri yaptırdım. Sonuçları size yazıyorum. Bebeğim olsun istiyorum. Bu sonuçlarda bir problem var mı? Yumurta rezervi kötü mü? Polikistik over’im var. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, göndermiş olduğunuz tetkiklere bakılarak size teşhis konulması ne yazık ki mümkün değil. Mutlaka muayene olmalısınız. Size yapılacak olan ultrason ile yumurta rezerviniz en doğru şekilde değerlendirilir. Yaşınıza ve ne kadar süredir gebe kalamadığınıza bakarak varsa eksik testler istenerek (sperm analizi, rahim filminiz) tüm sonuçlar değerlendirildikten sonra sizin için en uygun tedavi yöntemine karar verilecektir.

Kuruluk canımı sıkıyor

3.5 ay önce kürtaj oldum. İlişkiye girmeye başladığımdan beri vajinal kuruluk oluyor. Neden kaynaklanır? Kürtajla ilgili mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte ve sonrasında bir dönem vajinada hormonal değişikliklere bağlı olarak kuruluk gözlenmesi doğaldır ama bu bulgular 1 ay içinde normale döner.

Sizde neredeyse 4 ay olmasının geçirdiğiniz kürtaj ile bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Sizin jinekolojik muayene olmanız ve vajinal bölgede herhangi bir enfeksiyon olup olmadığına baktırmanız gerekir. Bazen enfeksiyonlar da doğal florayı bozduklarından kuruluk yapabilir. Bir de yumurtalık rezervlerinize bakılmasında fayda olacaktır. Çünkü azalan rezerve bağlı olarak vücutta östrojen düşeceği için ilişki sırasında kuruluğa yol açabilir. Muayene sonucunda sebep saptanacak ve nedene yönelik tedavi başlanmasıyla sorunlarınız giderilecektir, endişelenmeyin.

Tüplerde şişlik varmış

Rahim filmi çektirdim, 1 kere aşılama yapıldı. Rahim filmi temiz. Son gittiğim doktor ise “Tüplerin açık ama yer ye şişlik var. Aşılama yapmak lazım” dedi. Bu şişlik ne anlama geliyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filmi değerlendirmesi en doğru üreme tıbbı uzmanlarınca yapılır. Eğer genişleme gerçekten mevcutsa o zaman tüplerinizin fonksiyonları çok iyi olmayacağından size aşılamada ısrar edilmesi vakit kaybı olacaktır.

Hatta genişleme ileri boyuttaysa ameliyat olmaksızın tüp bebek bile yapılsa başarı şansınız azalacaktır

Sıradaki haber yükleniyor...
holder