Opr. Dr. Hande Akbaş Kalan tüpte sorun yoksa...
HABERİ PAYLAŞ

Kalan tüpte sorun yoksa...

Haberin Devamı

Dış gebelik sonucunda tüplerden biri alınabilir. Bu duruma çok üzülmeyin. Çünkü geride kalan tüpünüzde sorun yoksa, her şey normalse gebe kalabilirsiniz. Tabii tüp kadar yumurtalık rezerviniz ve eşinizin sperm sayısı da önemli...

Acı ve kaşıntı var

6 aylık evliyim. İlişkiye girince hafif acı ve kaşıntı problemim var. Penis vajinaya ilk girdiği an acı oluyor daha sonra geçiyor. Bazen kaşıntım oluyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kaşıntı genellikle vajinal mantar enfeksiyonlarına bağlı ortaya çıkar. En sık nedeni bu bölgenin yeterince kuru bırakılmaması, dar kıyafetler giyilmesi ve hijyen amacıyla sabun ve şampuan benzeri o bölgenin asidik ph’sını değiştiren yapılar kullanılmasıdır. Cinsel ilişkinin ilk anında yaşadığınız acı ya sizin psikolojik olarak kendinizi kasmanızdan ya da vajina yeterince ıslanmadan ilişkiye başlamanızdan kaynaklanıyor olabilir. Yine de kadın doğum uzmanına başvurup genital bölgenizde ağrıya sebep olabilecek bir enfeksiyon var mı, bunun araştırılmasını sağlamanızı öneririm.

Aşılama uygun mu?

Ağustos’ta rahim filmi çektirdim. Sağ tüpüm tıkalı, sol tüpün yüzde 10’u açıkmış. Laparoskopi yapıldı. Sol tüpte sorun olmadığı belirlendi. 7 iğne yaptırdım, 3 yumurtam oluştu. Eşimin sperm testinin sonuçları yazıyorum. Doktor “Aşılama yapacağız” dedi. İlk ay aşılama yaptırmak uygun mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizden biri eğer gerçekten açıksa bu sperm hareketliliğiyle normal yolla denemeniz ya da aşılama yaptırmak arasında fark olmaz. Genellikle bir tüpte sorun varsa her ne kadar diğer tüp de açık görünse bile fonksiyonu tam olmayabileceği için size önerim eğer ilk 6 ay içinde gebe kalamazsanız aşılama ile vakit kaybetmek yerine direkt tüp bebek yöntemine başvurmanızdır.

Tek tüp yeterli olur mu?

27 yaşındayım. 45 gün önce dış gebelik yüzünden açık ameliyat geçirdim. Sol tüpümü aldılar. 45 gün geçmesine rağmen adet görmedim. Bu normal bir durum mu yoksa ameliyattan dolayı bir problem olabilir mi? Anne olma şansımı ne kadar etkiler?

CEVAP

Değerli okuyucum, henüz yaşınız çok genç. Geri kalan sağ tüpünüzde herhangi bir problem bulunmuyorsa, o zaman bu tüp yardımıyla kolaylıkla gebe kalabilirsiniz. Tabii sizin yumurtalık rezervinizi ve eşinizin sperm sayısının normal sınırlarda olduğunu varsayarak bunu söylemekteyim. Geçirdiğiniz ameliyatın adet düzeninizi pek etkilemesi beklenmez. Lütfen ameliyatınızı yapan doktora danışın. Bir de herhangi bir gebelik olmadığından emin olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder