Opr. Dr. Hande Akbaş Kalıcı bir tedavisi yok
HABERİ PAYLAŞ

Kalıcı bir tedavisi yok

Haberin Devamı

Kilo alımı, sivilcelenme, tüylenmede artış ve adet düzensizliğiyle kendini gösteren polikistik over sendromunun kalıcı ve tek bir tedavisi yok. Kadının hangi konuda şikayeti fazlaysa tedavi ona göre düzenleniyor...

Cinsel isteğin artması normal mi?

50 yaşındayım. 47 yaşında menopoza girdim. 3 yıldır ne sinirlilik hali, ne ateş basması, ne terlemem oldu. Eskisinden de rahat bir dönem yaşıyorum. Bir de cinsel isteğimde de azalma değil, inanılmaz artış var. Bu durumum acaba normal midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoz dönemini rahat bir şekilde geçirmenize çok sevindim. Normalde her kadında belirli bir miktar östrojen ve androjen bulunur. Östrojenin menopozla azalması sonucu androjen göreceli olarak ön plana çıkar. Buna bağlı olarak bazı kadınlarda cinsel istekte artış görülebilir, son derece doğal bir durumdur.

Tedaviye devam edince düzeliyor ama...

Polikistik over denilen kistlerim var. 10-15 gün geçmeyen adet düzensizliklerim oldu ama doğum kontrol hapıyla düzene girdi. Tedaviye devam edince düzelir gibi oluyor ama geçmiyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over hastalığının maalesef kalıcı bir tedavisi yok. Hastanın en sık şikayet ettiği hastalık bulgusu neyse ona yönelik tedavi vermekteyiz. Keza sizi en çok rahatsız eden durum adet düzensizliği olduğundan doğum kontrol ilacı başlanarak şikayetiniz giderilmiş. Bu hastalıkla yaşamanız gerektiğinden bir süre sonra alternatif tedavi yöntemleri için üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurabilir, ikinci bir fikir alabilirsiniz.

Çocuğumuz olmuyor

2.5 yıllık evli, 28 yaşında kadınım. 1.5 senedir korunumuyoruz. Doktora gittim, eşimden ve benden birçok test istediler. Smear testi normal, eşimin spermi iyi. Bütün sonuçlar olumlu olmasına rağmen çocuğumuz olmuyor. Sizce sebebi ne olabilir? Tek çare tüp bebek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç, eşinizin spermlerinin de normal olduğu söylenmiş. 1.5 yılda normal şartlarda hamile kalmanız beklenirdi. Daha fazla kendi kendinize deneyip vakit kaybetmek yerine bu alanda deneyimli bir hekime başvurarak mutlaka yumurta rezervinizi ve rahim filmiyle tüplerinizin durumunu kontrol ettirmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder