Opr. Dr. Hande Akbaş Kan haberci olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Kan haberci olabilir

Haberin Devamı

Cinsel ilişki sonrası kadında kanama olması normal bir durum değil. Hiç zaman kaybetmeden hemen jinekolojik muayeneden geçmek ve smear aldırmak için doktora gidin. Çünkü kan çok önemli hastalıkların habercisi olabilir...

Erken doğum yapabilirmişim

33 haftalık gebeyim. Bebeğimin gelişimi 30 haftayla uyumlu. Suyu hafif azalmış görüldü. Doktorum bebekte gelişme geriliği olabileceğini ve erken doğum yapabileceğimi söyledi. Çok endişeliyim. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğin plasentası denilen eşinin fonksiyonları yetersiz kaldığı zaman ne yazık ki bebeğe giden kan akımı da bozulmaya başladığı için bebekte gelişme geriliği başlar. Genellikle gebelik haftasıyla bebeğin gelişimi arasında 2 haftadan fazla fark oluştuysa bu durumdan bahsedilir.

Gebeliğin 28’inci haftasından itibaren görülebilir. Yapılması gereken sıkı takipte kalmanız. Bebekte büyüme tamamen durduğu, bebeğe giden kan akımları bozulduğu ve suyun giderek azalmaya başladığı durumlarda bebek derhal doğurtulmalıdır. Aksi taktirde bebeğinizi anne karnında kaybetme riskiniz çok yüksektir.

Ne zaman gebe kalabilirim?

30 yaşındayım. 3 ay önce kızamıkçık mikrobundan dolayı 7 haftalık bebeğimi kaybettim. Doktorum, 3 ay gebe kalmamam gerektiğini söyledi. Doktorum bu mikrobu yok etmek için ilaç vermedi. Acaba ne zaman hamile kalmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kızamıkçık ne yazık ki fetus üzerine fazla zararlı olan bir virüstür. Gebeliğinizin devam etmesi halinde bebeğinizde birçok sorun meydana gelebilirdi. Bu riski almayarak gebeliğinizi sonlandırmış olmanız yerinde bir karar olmuş. Bu virüs alındıktan sonraki 6 ay içinde tam olarak bağışıklık gelişmemiş olacağından genellikle bu sürede hastanın tekrar gebe kalması kesinlikle önerilmez.

Bu bir virüs olduğu için ona karşı etkili bir ilaç bulunmamaktadır. Virüsün aşısı mevcuttur ama siz hastalığı geçirmiş olduğunuz için aşı olmanızın da artık anlamı kalmamış. Gebe kalmadan önce yaptırsaydınız anlamlı olurdu. Zaten bu dakikadan itibaren vücudunuz kızamıkçık virüsüne karşı doğal bağışıklık kazanmış durumdadır.

Devamlı kanama oluyor

37 yaşındayım. 2 aydır her ilişki sonrası devamlı kanama olmaya başladı. Bu durum normal mi?

CEVAP
Sevgili okuyucum, ilişki sonrası kanama normal şartlar altında asla olmaması gereken bir durumdur. Mutlaka bir uzmana başvurarak bir an önce vajinal smear aldırmalı ve rahim ağzı kanseri gibi önemli bir problemin olup olmadığının ekarte edilmesini sağlamalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder